Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

       

© Bob Langrish
Virtuaalihevonen!

Perustiedot

Nimi

Silver Tear ”Tessa”

Omistaja

Anzkuli (VRL-11903)

Rotu

Connemaranponi

Ex-omistaja

Kaukovalta

Skp, väri

Tamma, kimo

Kasvattaja

Kaukovalta ja Queenland

Syntynyt

14.4.2013

Koulutustaso

ko HeB; re 90cm; me 70cm; ir 110cm

Säkäkorkeus

140 cm

Painotus

esteratsastus

Rekisterinumero

VH13-035-0187

   
 

Luonne

Tessa on virkeä, innokas sekä helppo käsitellä. Näin ollen se sopii myös hieman kokemattomammillekin. Tamma on helppo hoitaa ja taluttaa, ja ratsastettaessakin se on oikein mukava. Poni on tästä huolimatta säilyttänyt sen maanmainion herkkyytensä, jonka se onneksi on perinyt isältään. Tessa on suurikokoinen poni, jolla voi ratsastaa kevyet aikuisetkin. Tamma tosin osaa olla halutessaan hankala, esimerkiksi varustettaessa ja toisinaan ratsastettaessakin.

Tessa on oikein mukava hoitaa. Se silminnähden nauttii harjaamisesta, eikä todellakaan pistä pahakseen rapsutuksia saati makupaloja. Poni on herkkupepun ruumiillistuma! Se syö kaiken, minkä vain saa nenänsä eteen. Hännän kutina saattaa olla isän peruja; sieltä rapsutusta tamma arvostaa aivan eri tavalla kuin muualta. Lienee olevan kesäihottumaa. Tessa on oikea unelma hoitaa, oli kyseessä minkä tasoinen hoitaja tahansa. Kaikki hoitotoimenpiteet, mukaan lukien kavioiden nosto, onnistuu erinomaisesti ilman ongelmia. Kaviot nousevat hyvin, ja tamma pitää ne itse kiltisti ylhäällä, kunnes hoitaja laskee kavion alas. Poni ei juurikaan pyöri, mutta kun se pyörii, niin riimun näyttäminen saa sen taas seisomaan paikoillaan. Tamma kyllä seisoo hyvin riimussakin, mutta mieluummin se tietenkin seisoo ihan ilman apuvälineitä. Varustamisesta ei Tessa pidä. Jo satulan näkeminen tekee sille pahaa, mutta seisoo siitä huolimatta paikoillaan korvat liimattuna niskaan ja hieman uhoten. Paikallaan poni kuitenkin pysyy, eikä tee mitään, pure, potki saati pullistele. Suitsiminen voi myös olla kokemattomammille haastavaa, sillä tamma liimaa huulensa ja hampaansa tiukasti yhteen. Se ei kuitenkaan nosta päätänsä korkeuksiin, joten poni on sikäli helppo suitsia. Kaikki muut varusteet ovatkin helppo pukea ponille.

Ratsastettaessa Tessa on perusmukava ja hyvin koulutettu tamma. Sillä on lähes aina ilo ratsastaa, vaikka niitä huonoja ja tammamaisiakin päiviä sattuu toisinaan kohdalle. Huonoinakaan päivinä tamma ei kuitenkaan ole ihan kamalan haastava. Ponin perusaskeleet ja –askellajit ovat reippaita ja hieman ponimaisen lyhyitä ja muutenkin teräviä, mutta niissä on helppo pysyä, kiitos tamman paksun selän. Tessa ei juurikaan tee jekkuja, ainoina pikkuvirheinä se hidastelee ja jos hänen korkeutensa mielestä sitä on kohdeltu väärin, esim. annettu epäselvät avut, joita on vielä tehostettu raipalla, saattaa tamma pukittaa kerran tai kaksi. Nämä pukit ovat kuitenkin melko lempeitä ja takajalat nousevat maasta ehkä sen 10 tai 20 senttiä. Tämäkin vain huomautukseksi ratsastajalle siitä, ettei neiti ymmärtänyt, mitä siltä vaaditaan. Jos tammaa kutittaa hieman raipalla sen lähmiessä eteenpäin, on Tessa seuraavan vartin täysin hereillä ja kuuntelee hyvin ratsastajaa. Tamma ei pahemmin paina kuolaimelle, ja pitää päänsäkin hyvin ylhäällä. Koulupuolella Tessa on hieman kärsimätön, eikä aina jaksaisi keskittyä täysillä siihen, mitä ratsastaja oikein haluaa. Tamma menee kuitenkin käskystä pohkeenväistöt, taivutukset ja laukanvaihdotkin. Esteille päästessään Tessa hyppää sopivalla ilmavaralla ja sovittaa itse askeleensa esteelle. Ponnistusvoimaa riittää aina sinne 90 sentin luokkiin asti, eikä kovin moni poniratsastaja korkeammalla tasolla kilpailekaan. Tamman vauhtia saa hallittua kohtuullisen hyvin, vaikka se yleensä hieman innostuu esteille päästessään. Pieni päästely tekee usein hyvää. Puolipidätteet menevät tammalle hyvin läpi, joten sitä ei tarvitse repiä saadakseen askeleista rytmikkäämmät tai saadakseen vauhtia hieman hitaammaksi tai tarkemmaksi. Maastoiluun Tessa sopii kokemattomillekin, ja on iloinen ja reipas maastoilija, joka ei kiilaile tai lähde suin päin kiitolaukkaan laukkasuoran nähdessään. Päästellä tamma kuitenkin osaa, etenkin jos sen antaa päästellä. Pellolla ja niityillä, jos sen vain antaa, tamma menee todellakin hippulat vinkuen, todella lujaa. Poni tykkää napsia reitin varrelta evästä, kun taas talvisin turpa on upotettava lumihankeen, jos lumen alla kasvaisikin herkkutupsuja.

Talutettaessa Tessa kävelee yleensä taluttajan vierellä, mutta toisinaan saattaa hidastella. Sitä saa toisinaan kutitella raipalla kylkeen, että se tajuaisi, ettei taluttajan kanssa kävellessä unelmoida omiaan. Juoksutus ei ole se Tessan juttu; tamma ei yksinkertaisesti liiku eteenpäin, vaikka raipalla hätistelisi. Lieneekö oppinut emältään jotain. Traileriin tamma kävelee oikein hyvin, eikä sitä tarvitse kauaa lastata.

Sukutaulu

i. Free Spirit
conn, 136 cm, trn

ii. tuntematon

iii. tuntematon

iie. tuntematon

ie. tuntematon

iei. tuntematon

iee. tuntematon

e. Silver
conn, 143 cm, km

ei. Shadow of the Heart
conn, 135 cm, hprn

eii. tuntematon

eie. tuntematon

ee. tuntematon

eei. tuntematon

eee. tuntematon

 

Jälkeläiset

Syntynyt

-

Skp & nimi

-

Isä/emä

-

 

Kilpailukalenteri

21.3.2015 ~ esteratsastus, 90 cm ~ 2/13
27.4.2015 ~ kouluratsastus, HeB ~ 3/43
29.5.2015  ~ kouluratsastus, HeB ~ 1/20
8.-9-8.2015 ~ esteratsastus, 90 cm ~ 3/36
1.7.2017 ~ kenttäratsastus, helppo (HeB/95/90) ~ 1/10

Voittosumma: 1 050 v€

Muuta

14.4.2013
Ori ja tamma ovat kummatkin ulostaneet varsapikensä. Tamman sierain hiukan vuosi, mutta luulen, että se on kuitenkin hyvässä kunnossa. Tammat antavat varsojensa imeä. Kummatkin seisovat hyvin jaloillaan ja jos ongelmia ilmenee lähitulevaisuudessa, tiedätte kenen puoleen kääntyä ;)

 

©2018 Kaukovalta - suntuubi.com