Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Uudet sivut!

  

© Zuzana Buráňová
Virtuaalihevonen!

Perustiedot

Nimi

A.D. Tanya ”Tanya”

Omistaja

Anzkuli (VRL-11903)

Rotu

Shetlanninponi

Ex-omistaja

Alegre

Skp, väri

Tamma, rautiaankirjava

Kasvattaja

Jannica (VRL-04799)

Syntynyt

1.12.2011, Suomi

Koulutustaso

ko HeC; re 50cm

Säkäkorkeus

101 cm

Painotus

Yleispainotus

Rekisterinumero

VH11-017-0905

   
 

Luonne

A.D. Tanya lymysi kainosti muiden shetlanninponien takana tarhassaan, kun saavuin Alegren poistomyyntiin sen viimeisenä päivänä, kuten tapanani on. Kultahuiskun kasvattien kanssa tarhannut Adinan kasvatti, rautiaankirjava Tanya, erottui kuitenkin selkeästi muiden ponien joukosta. Tamma ei ollut vielä(kään) löytänyt paikkaansa laumassa, eikä ihmekään! Olihan Kultahuiskusta tulleet tytöt olleet jo pitkän aikaa yhdessä, eikä yhdelle adinalaiselle riittänyt tilaa heidän omassa poppoossaan. Oikeastaan ihastuin tammaan heti, ja saatuani tietää tamman olevan yksipolvinen (vaikka meillä paljon adinalaisia olikin, ei ollut sitä yksipolvista shetlanninponia), olivat kaupat sillä selvä, ja poni matkasikin muiden poistomyynnistä hankittujen kaverien kanssa Kaukovaltaan. Tanyaksi kutsuttu poni pääsisi asuttamaan Kaukovaltaan päätyneiden adinalaisten laumaa ja siellä se varmasti tuntisi olonsa turvallisemmaksi kuin tässä vanhassa ”kultahuisku-laumassa”.

Hoidettaessa Tanya on emänsä tapaan erittäin kiltti, ja seisoo kiltisti paikallaan harjauksen ajan. Tamma pitää suuresti pikistä hoitotuokioista ja rapsuttelusta, ylipäätään huomiosta. Toisinaan uusi hoitaja joutuu kuitenkin testaamisen kohteeksi, ja silloin on tammalle näytettävä, kumman tahto voittaa. Kaviot tamma antaa ottaa hyvin, mutta kengittäjän kanssa se on hieman arka. Poni on saatu kuitenkin aina kengitettyä ilman rauhoitusta, kun sen kanssa toimii rauhallisesti ja varmasti. Pienemmille ihmisille Tanya voi olla hieman haastavampi satuloitava, sillä ponilla on joskus tapana steppailla pois satulan alta. Varsinaisesti tamma ei kuitenkaan tee mitään ilkeää, kuten pure, potki tai astu tahallaan varpaille. Suitset ovat helpompi saada tamman päälle, kun se laskee päätään itse alas.

Tanya antaa hyvin kiinni niin tarhasta kuin laitumelta. Se on emänsä tavoin helppo taluttaa, mutta siinä on kuitenkin jotain isänsä tapaista pientä kolttosta. Tamma testaa uutta taluttajaa ja hänen keskittymistään uhittelemalla, mutta tässäkin topakat ja määrätietoiset otteet saava sen pian takaisin ruotuun, eikä seuraavaa kertaa tule. Orien lähellä Tanya on täpinöissään, ja silloin sen kanssa saakin olla tarkkana.

Selkään noustessa Tanya tuntuu hyvinkin tahmealta ja laiskalta. Tamman kanssa saa työskennellä hyvän tovin, jotta sen saa hereille ja työskentelemään kunnolla. Toisaalta rauhallisuudella on puolensa, sillä ainakaan talutustunneilla sitä ei saa kovasti villiintymään, vaan se suorittaa perusvarmasti, vaikkakin hitaasti ja laiskanpuoleisesti, siltä vaaditut tehtävät. Tamma on kohtalaisen taitava kaikissa lajeissa, ja etenkin ravityöskentely sujuu siltä hyvin, kun selässä on hieman vaativampi ratsastaja. Osaa Tanya kuitenkin testatakin näitä kokeneempia ratsastajia, vaikkei sitä sillä tavalla vaikeaksi voikaan kutsua. Testaustapoja on monia, esimerkiksi hidastelemalla, pukittamalla tai ryntäilemällä (mitä tapahtuu ennemminkin maastossa tai talviaikaan maneesissa). Nämä kuitenkin loppuvat kuin seinään, kunhan ratsastaja osaa ensimmäisestä kerrasta pistää näille yrityksille stopin. Kun neidille iskee vauhti päälle, sen kanssa kannattaa mennä pari kierrosta hyvinkin reippaasti, joko reippaassa ravissa tai laukassa, jonka jälkeen tamma taas rauhoittuu kuuntelevalle tasolle, vaikka vauhdikas onkin. Maastossa Tanya on parhaimmillaan häntäjoukoissa, koska reippaasti ja rohkeasti johdossa kulkeminen ei näytä olevan ponin juttu. Maastossa tamman saa rauhoittumaan ja se kulkee myös yleensä kivasti, vaikka siltä löytyy myös vaihde reippaampiinkin pätkiin.
Ajettaessa Tanya käyttäytyy rauhallisesti ja fiksusti, ja on hyvinkin toimiva epeli. Kovemmassa vauhdissa sillä kuitenkin saattaa olla ongelmia kuunnella pidätteitä – etenkin maastossa. Radalla tamma on kuitenkin helppo ajettava niin kokeneemmille kuin vähemmän kokeneemmillekin. Vetoapu on kuitenkin hyväksi toisinaan myös radalla, ponin raviura kun tyssäsi siihen, ettei voittoja tullut ponin pistellessä kaviota toisen eteen vain muiden perässä.

Tanyalla on hyvät ”hevossuhdetaidot”, ja se tulee erinomaisesti toimeen useimpien hevosten kanssa. Tamma on siis melko varma valinta tarhakaveriksi uusille asukeille, vaikka viettääkin mielellään aikansa tutussa adinalaisten tammalaumassa.

Sukutaulu

i. Dazzle’N’Dance
SHLA-IV
she, 100 cm, trt

ii. Dance feat Music evm

iii. Story evm

iie. Dance for Beat evm

ie. Please Don’t Do This evm

iei. Dynamite evm

iee. You're My Only evm

e. Tella
KTK-II, SHLA-II, Ch
she, 102 cm, rnkrj

ei. Tobagya evm

eii. Castor evm

eie. Amorina evm

ee. Blast Invest evm

eei. Dubbelvågar evm

eee. Gunnar evm

 

Jälkeläiset

Syntynyt

-

Skp & nimi

-

Isä/emä

-

 

Kilpailukalenteri

pvm laji luokka sijoitus

Voittosumma: 0 v€

©2019 Kaukovalta - suntuubi.com