Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

 

© Dragon Age Estate
Virtuaalihevonen!

Perustiedot

Nimi

Ruusuritari ”Nuppu”

Omistaja

Dragon Age Estate (VRL-13369)

Rotu

Suomenhevonen

Ex-omistaja

Veera Ruusula (VRL-14299)

Skp, väri

Tamma, ruunikko

Kasvattaja

Veera Ruusula (VRL-14299)

Syntynyt, kuollut

7.11.2016, 14.12.2017
4-vuotiaana

Koulutustaso

ko HeA; re 110cm; me 100cm

Säkäkorkeus

161 cm

Painotus

Yleispainotus

Rekisterinumero

VH16-018-2749

Meriitit

SV-II, KV-II, KEV-I

 

Luonne

Ruusuritari on hyvältä ystävältäni tullut tilausvarsa. Tammavarsan isä, Ritarin Numero oli hevonen, josta ikuisuuden haaveilin tilausvarsaa. Syynä ei ole ritarin arvoinen nimi, vaan hevosen luonteessa oli sitä jotain. Tasapainoa haettiin varsan emästä, Mörkövaaran Hopealangasta. Tästä yhdistelmästä saatiin järkevä, viisas, mutta leidimäinen suomenhevostamma, Ruusuritari.

Ruusuritari eli tutummin Nuppu on omalaatuinen suomenhevonen. Se on perukiltti ja helppo hoitoinen, mutta ratsastaessa tamma on haastava. Haastavuuden tuo tamman säpäkkä luonne, mutta rauhallisen kuskin kanssa Nuppu uskaltaa rentoutua. Hoitaessa Nuppu ei turhia häslää, vaan seisoo maltillisesti paikoillaan ja seurailee tallin menoja. Tamman voi antaa kenen tahansa hoidettavaksi ja nuorempien kanssa tamma on varovaisempi. Välillä turhan varovainen, että erehtyy astumaan varpaille. Varusteet menee helposti päälle, vaikka pullistelee satulan kanssa. Suojat menee helposti ja loimet pysyy päällä. Nuppu kävelee hienosti vierellä, mutta saattaa olla vähän säpäkkä tapaus. Saattaa kyttäillä asioita ja säikkyä olemattomia asioita. Ei lähde käsistä, mutta saattaa jännittyä paikoilleen ja höristä.

Ratsuna emänsä kaltainen ja haastavampi. Kyttäilee asioita ja saattaa säikkyä perusasioita esimerkiksi kentän laidalle pöllähtynyttä talikkoa tai maastossa vastaan tulevaa pyörää. Isot autot ja rakennuksien nurkat sekä teiden kaarteet pelottavat tammaa eniten, mutta neitiä pitää rohkaista. Kyllä se siitä ohi menee, mutta lujaa.

Sileällä Nuppu on aluksi kankea ja avuton tapaus. Hevonen liikuu ripeästi ja kyttäilee ympärilleen, mutta hevosta kuuluu työstä heti kentälle päästyä. Nuppu kuuluu niihin hevosiin, jotka toimii paremmin mitä aikaisemmin ja kauemmin on työstänyt. Ratsastaminen voi aluksi turhauttaa, mutta haasteita rakastaville Nuppu sopii kuin nenä päähän. Vetrymisen jälkeen toimii hyvin avuilla ja kyttäilykin loppuu. Tahdikas, ryhdikäs ja hieno liikkeinen suomenhevonen.

Rata- ja maastoesteillä tamma tarvitsee kannusta – ja paljon. Hevonen kyttäilee esteitä ja kieltoherkkä, mutta napakan ratsastuksen kanssa esteistä voi päästä jopa yli. Kokemattomien esteratsu tamma ei ole, mutta kokeneiden kanssa toimii. Saattaa jäädä esteiden eteen ennen kuin ponnistaa, mutta joskus tammalla on virtaa mennä suoraan yli. Tamma on hyvin varovainen ja katsoo minne jalkansa laittaa sekä varmistaa, että ilma varaa on tarpeeksi. Maastoesteillä kyttäilee paljon, mutta kun pitää tamman mielen kiireisenä ja oman pään kylmänä, ei mitään hätää!

Maastossa arka ja kyttäilee tutusti, mutta kaverin kanssa astetta rennompi. Ei ryöstä, mutta kuumuu laukkapätkillä ja säikähtäessä voi hypätä pystyyn. Jos tamma jäätyy kauhistuneena paikoilleen tai ei suostu menemään pelottavan asian ohitse, kannattaa suosiolla taluttaa pelon aiheen ohitse ja hypätä myöhemmin takaisin selkään. Vastaan tulevat pyörät, koirat ja lenkkeilijät yöpolulla ovat tamman suurempia pelon aiheita. Ehkä pieni harmaakivikin on suuri este hänen maailmassa.

Uusissa paikoissa levoton ja paikka kannattaa tehdä kunnolla tutuksi. Ei pidä vieraista hevosista tai ihmisistä, mutta orit ovat kiinnostavia. Tamma harvemmin mitään poikkeavaa tekee. Samanlainen kuin normaalisti eli säpäkkä oma itsensä.

Sukutaulu

i. Ritarin Numero
SV-I, EV-II, VV-III, SLA-II, KRJ-II
sh, tprn, 158 cm

ii. Fn Leevin Tuttiritari
sh, m, 162 cm

iii. Aholan Leevi evm

iie. Jääprinsessa evm

ie. Wilma 86
SLA-I, YLA1, KRJ-II, KERJ-III, ERJ-II, jälkeläisluokka C
sh, vrn, 154 cm

iei. Villi-Viikari evm

iee. Viivi evm

e. Mörkövaaran Hopealanka
VV-II, SV-II, KEV-II, EV-I, KRJ-I, ERJ-II, SLA-I
sh, rtkm, 160 cm

ei. Hopeasulka
KRJ-I, KERJ-I, KTK-III
sh, rnkm, 161 cm

eii. Kultasulka evm

eie. Harmoona evm

ee. Ruskasaaren Lola
KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I
sh, rt, 157 cm

eei. Jokipoika evm

eee. Ruskasaaren Liina evm

 

Jälkeläiset

Syntynyt

-

Skp & nimi

-

Isä/emä

-

 

Kilpailukalenteri

6.3.2017 ~ KRJ, Helppo A ~ 3/30
8.3.2017 ~ KRJ, Helppo A ~ 3/30
12.3.2017 ~ KRJ, Helppo A ~ 1/30
13.3.2017 ~ KRJ, Helppo A ~ 1/100
15.3.2017 ~ KRJ, Helppo A ~ 2/40
16.3.2017 ~ KRJ, Helppo A ~ 3/100
18.3.2017 ~ ERJ, 100 cm ~ 2/40
19.3.2017 ~ KRJ, Helppo A ~ 2/40
20.3.2017 ~ ERJ, 100 cm ~ 3/40
23.3.2017 ~ KRJ, Helppo A ~ 3/30
4.4.2017 ~ ERJ, 110 cm ~ 2/30
13.4.2017 ~ ERJ, 110 cm ~ 2/30
18.4.2017 ~ ERJ, 110 cm ~ 2/30

Voittosumma: 0 v€

Muuta

Hevostyypiltään destrier, varusteluokka medium.

20.4.2017, Kouluvarsojen ja –nuorten laatuarvostelu
30p, myönnetty arvonimi KV-II

27.3.2017, Kenttävarsojen laatuarvostelutilaisuus
32p, myönnetty arvonimi KV-I, ikäryhmänsä toinen

18.3.2017, Estevalmennus, kirjoittanut Lady Calla
Roxana oli tänään estevalmennuksessani tammansa Nupun kanssa. Pyyntöni mukaan ratsukko oli verrytellyt itsenäisesti ja kun saavuin maneesille, pääsimme aloittamaan tunnin. Aloitimme hyppäämiset lävistäjällä olevalla pienellä pystyesteellä jonka ratsukko tuli rauhallisessa laukassa ja esteen päällä tehtiin vaihto. Este tultiin kolmesti ja siitä siirryttiin seuraavaan, kahden esteen, tehtävään. Nyt ratsastaja kertoi minulle monta askelta aikoivat ottaa esteiden väliin ja pyrkivät myös toteuttamaan sen. Ensimmäinen kerta epäonnistui sillä ensimmäiselle esteelle Nuppu pääsi liian pitkänä, mutta seuraavilla kerroilla kun ratsastaja toi hevosensa esteelle kootumpana ja lähemmäs kyseistä estettä, he saivat askeleet oikein jokaisella kierroksella tämän jälkeen. Seuraavaksi korotin - ja lisäsin radalle pari uutta estettä. Ratsukko ratsasti rataa siten, että sinne muodostui mahdollisimman paljon kaarevia teitä. Alkuun Nuppu lähti herkästi kaatumaan sisälle tiukoimmissa kaarteissa, mutta toistojen ja napakan pohjeavun avulla ongelma saatiin korjattua. Lopputuntiin tahdoin ottaa vielä reilun ajan ravaamista sillä loppuverryttely on erittäin tärkeä osa jokaista ratsastuskertaa. Ratsukko teki antamieni ohjeiden mukaan paljon taivutuksia ja temponmuutoksia, loppuun otimme vielä hetken keskiympyrällä missä pyysin ratsastajaa asettamaan hevostaan selvästi sisään, mutta pohkeella väistämään sen takaosaa kevyesti ulos. Nuppu ravasi matkaavoittavin askelin rentona ja sen ravi oli erittäin hyvännäköistä. Se kuunteli ratsastajaansa valppaana ja malttoi jopa mukavan hyppyhetken jälkeen rauhoittua. Annoin ratsastajalle loppuun vielä muutamat vinkit ja sitten ratsukko sai jäädä kävelemään itsenäisesti.

18.3.2017, Kouluvalmennus, kirjoittanut Lady Calla
Roxana saapui jälleen valmennukseeni Nupun kanssa, mutta tällä kertaa jätettiin esteet muille ja keskityimme kouluhommiin. Tänään tahdoin nähdä ratsukolta hyvää kokoamista ja takaosakäännöksiä. Lähdimme alkuun perusteellisella lämmittelyllä jonka aikana tamma saatiin rennoksi, joustavaksi ja tahdikkaaksi. Lämmittelyistä aloitimme käynnin kokoamisella johon kuului myös asettamista ja taivuttamista. Toistojen avulla haimme kokoamiseen voimaa niin, että hevonen selvästi kokosi itseään eikä lähtenyt laahustamaan. Takaosakäännöksiin lähdettiin valmistautumaan huolella ja kentän keskeltä huikkasinkin ratsastajalle ”Jotta hevosesi voisi jäädä polkemaan paikalleen, sen pitää tulla käännökseen riittävän koottuna. Jos askeleet ovat valmistelussa hitaita ja metrin pitkiä, voit olla varma, ettei hevosesi jää polkemaan pienillä ja lyhyillä askelilla paikalleen.” Niin ratsastaja lähti ratsastamaan pieniä ja rytmikkäitä askelia ratsastaen isoa neliötä. Kulman läpi ratsukko käänsi 3-4 askelta takaosa käännöstä ja jatkoi siitä suoraan eteenpäin, vähän kuin ajatellen avotaivutusta. Kunhan tämä harjoitus sujui mutkattomasti, aloitimme kokonaiset käännökset. Ensimmäisen käännöksen alkaessa ohjeistin ”Sisäohja kääntää, asettaa ja taivuttaa. Ulko-ohja säätää kaulan taivutuksen määrää. Molemmat ohjat huolehtivat askelpituudesta.” ja käännös alkoi oikein hyvin, mutta loppuun asti ei päästy aivan yhtä suurella menestyksellä sillä tamma lähti väistämään ulos. Ratsastaja ratsasti hevostaan muutaman askeleen eteenpäin ja lähti sitten yrittämään uutta takaosakäännöstä. Katsoin ratsukon keskittynyttä työskentelyä ja juuri ennen kohtaa missä äsken oli ollut ongelmia neuvoin ”Muista ulkopohje napakkana nyt! Se huolehtii siitä että hevonen ei väistä tai valu ulos, vaan todellakin kääntyy.” Nyt käännös sujui loppuun asti kuin oppikirjan mukaan ja tästä eteenpäin tehtävä sujui ratsukolta hienosti. Laukassa tehtiin tänään muutamia helppoja temponmuutoksia ja loppuraveissa keskityttiin askelten pidentämiseen.

​8.3.2017, Perustarkastus + hieronta, kirjoittanut Cherry, Klinikka Cherlia
Nuori suomenhevostamma Nuppu oli itse täydellisyys käsitellä. Sen kanssa ei ollut kerta kaikkiaan mitään ongelmia. Upearakenteinen hevonen oli päässyt talven aikana hieman lihomaan, mutta pienen laihdutuskuurin jälkeen se palannee takaisin kilparatsun mittoihin. Jalat tammalla olivat oikein hyvässä kunnossa, kuivat ja viileät. Kaviotkin vaikuttivat vahvoilta ja koko jalat olivat hyväasentoiset. Karva oli hieman kiilloton, joten varmuuden vuoksi voisi madotus olla paikallaan. Muutoin ei Nupusta sanottavaa löytynytkään, hyvässä kunnossa oleva nuori.
Hieroessa tamma aristi erityisesti vasenta lapaansa, liekö mennyt nurin tarhassa vai tullut kaverin potkaisemaksi. Vaurioita en kuitenkaan lapaluun alueelta löytänyt, joten kyseessä lienee ihan vain lihas, joka palannee muutamassa päivässä tai korkeintaan parissa viikossa täysin normaaliksi. Muuta sanottavaa ei sitten koko tammasta löytynytkään, ei yhtään suurempaa jumia missään päin vartaloa. Nuppua voisi liikuttaa hetken hieman rennommin ennen normitreeniin paluuta.
Miten jatketaan?
- Miten Nuppu meni niin kuin omasta mielestäs? Ruokintaohjeet laitettiin uudelleen, sillä Nuppu on ilmeisesti herkkä lihomaan.
- Illalla Nuppu madotettiin Lancelotin toimesta ja puunattiin huolella sekä lisättiin öljyjä tamman ruokintaan.
- Nuppu on kaksi viikkoa kevyellä käytöllä. Lapasuojus loimen alle ja kaksiteholinimenttiä vasempaan lapaan. Katsotaan ja toivotaan, että lepo auttoi.

​22.2.2017, päiväkirjamerkintä, kirjoittanut Lady Roxana
Lady Roxana harjaili Nuppua pilttuutallissa. Kauniista tammavarsasta oli kasvanut vielä kauniimpi tamma. Nupusta oli tullut suorastaan ratsastuskoulun kuningatar ja Roxana otti tamman suureksi silmätikukseen. Nupussa oli sitä jotain mitä muissa hevosissa ei ollut. Nuppu oli hyvin lojaali suomenhevonen rauhallinen ja kiltti, mutta silloin tällöin oli jotain pilkettä silmäkulmassa.
Tämä päivä oli juuri sellainen, kun aurinko paistoi, lumet olivat lähes sulaneet ja Nupulla oli jotain ovelaa mielessä. Tarhasta hakiessa tamma ravasi häntä korkealla Roxana luokse kuin tammalla olisi jotain kerrottavaa. Nuorella kuningattarella taisi olla kevättä rinnassa, kun jokaiselle ori pojalle oli pakko sanoa jotain kaunista.
Hoitaessa Nuppu oli levoton ja arvaamaton, kun neiti sähläsi omiaan jatkuvasti. Varustaminen sujui nopeasti ja Nuppu sai uuden ruusukuvioisen huovan taljan päälle. Päässä ruusukuvioiset päitse ja ruusukulta koristeet. Aurinko paistoi lujasti ja Roxana meinasi paahtua mustiin varasvaatteisiin. Viitta jäi valjashuoneen narikkaan.
Kentällä nainen nousi tamman selkään ja Sebastian kokosi naiselle esteradan. Lancelot oli ratsastamassa omaa hevostaan maneesissa, minkä takia lojaalisin palvelija oli vapaalla. Sebastian laittoi pelkkiä erikoisesteitä, joista Nuppu ei ollut moksiskaan.
Alkulämmittely meni reippaasti ja Nuppu ravasi vähän oman tyylisesti. Kaula jännittyneenä hirven kaulalle ja tuli hännän alla. Jokaista kuralammikkoa varottiin ja millään ei suostuttu taipumaan ennen kuin Sebastian heitti ohjeita kentän laidalta. Nuppu vetryi nopeasti ja hyppääminen aloitettiin hyvällä mielellä. Tamma hyppäsi tasajalkaa, liioitteli ja potki sivuille. Nupun oli pakko näyttää taitonsa ja hevonen oli nuori, joten kaikki annettiin anteeksi. Esteiden korkeus kasvoi mitä letkeämmäksi meno meni. Nuppu alkoi löytää oman hyppytyylinsä ja kapasiteettia riitti muille jaettavaksi. Roxana nautti selkeästi rennosta menosta ja hymyillen ratsasti suomenhevosta esteeltä toiselle. Nuppu ei epäröinyt tai jäänyt jarruttelemaan mihinkään vaiheeseen miten suomalaisilla oli usein tapana tehdä.
Myöhemmin Daivarin ja Valearan ilmestyi katsomaan Roxanan ratsastusta. Jaran ja Dael seurasivat isänsä jaloissa.
”Ette sitten karkaa…”, Daivarin karjaisi perään mitä ruunikko suomenhevostamma vähän säpsähti. Kulmat kurtussa Roxana jatkoi ratsastusta, mutta kihlattunsa ja lapsiensa näkeminen vain hymyilytti. Sebastian karjui myös esteohjeita kentän laidalta, vaikka esteet olivat miehelle vieraampi asia
”Neiti Roxana!” Valearan huusi kentän laidalta ja Nuppu hyppäsi tasajalkaa okserin ylitse kytäten korvat hörössä ilosta hyppivää miestä.
”Huudakkin vielä, niin olet meetvurstia hevosen kanssa”, Daivarin irvaili kylmällä ja ontolla äänellään sekä piteli suurta miekkaa olkansa päällä.
”Cha cha, älä nyt kiehu komistus”, Valearan iski silmää ja nojautui kentän puuaitaa vasten. Daivarin tuhahti ja puristi päätään katsellen naisensa menoa. Roxana otti loppuverrytteli ruunikon tamman kanssa ylittäen maapuomeja ravissa.
”Öm, Daivarin”, Valearan hätkähti ajatuksissaan.
”Mm”, Jättiläinen mumisi vastaukseksi ja piti kuolleen valkeat silmänsä naisessa, joka Sebastianin ohjeilla ratsasti ritariratsuaan loppuun saakka.
”Missä lapset?” Valearan sanoi varovasti ja samalla sekunnilla Daivarin käännähti ympäri.
”Ei saatana”, Daivarin huokaisi ja katseli ympärilleen. Pikku Daelista tai Jaranista ei kuulunut mitään.
Hetken päästä, kun Roxanakin otti loppukäyntejä kuului Daelin naurua ja Jaran mätkähti puunoksalta alas. Siinä Jaran nauroi vedet silmissä eikä huomannut turmeltunutta nilkkaansa. Dael kipusi alas ja kaksoset kääntyivät katsomaan huolestuneen näköistä isäänsä. Katse oli kylmä valkeiden silmien takia ja kaksosten hymy hyytyi.
”Ay ay, kunnossa?” Valearan huudahti ja Roxana pysäytti häkeltyneen tamman aidan juurelle. Nainen hyppäsi alas satulasta ja Nuppu jäi hörisemään aidan luokse. Sebastian nappasi tamman kiinni ennen kuin Nuppu päättäisi ottaa hatkat.

20.2.2017, Suomenhevosvarsojen arviointitilaisuus
29,8p, annettu arvonimi SV-II

​8.2.2017, juoksutus, kirjoittanut Lady Roxana
Oma kullannuppuni oli ilmoitettu helmikuun suomenhevosvarsojen arviointitilaisuuteen, joten varsan kanssa piti vähän harjoitella.
Nuppu oleskeli tarhassa ikätovereidensa kanssa vaaleanpunainen toppaloimi päällä. Lähdin hakemaan tammaa, mutta Nuppu oli erimieltä. Nuppu ravaili ystäviensä kanssa karkuun korvat hörössä ja sieraimet höyryten. Hetken aikaa sain leikkiä typerää hippaleikkiä. Onneksi Nuppu antoi periksi ja sain haettu katokseen paenneen tamma rauhassa.
Nuppu käveli asiallisesti narun päässä. Rennosti ja kauniisti näyttäen upeita tammamaisia puoliaan. Tamma vastaili muiden hirnauksiin kimeästi, mutta ei alkanut kertaakaan poukkoilla vastaan. Ritarilliset käytöstavat olivat ilmeisesti painunut tamman paksuun kalloon.
Tallilla pistin Nupun sen omaan pilttuuseen. Hain harjat ja juoksutustarvikkeet ripeästi, mutta Lancelot tarjoutui varustamaan tamma. Annoin myöntävän vastauksen, sillä kerkeisin hoitamaan muutamat paperi asiat ja käymään kammarissa hakemassa lämmintä päälle.
Meni vartti tunti, kun palasin ja Nuppu oli täydellisessä kunnossa. Harjattu jokaista karvaa myöden, takkuinen harja siistitty ja pörröinen häntä siistissä paketissa. Rasvatut ja kiiltävät nahkavaljaat päällä. Soljet olivat pronssista ruusukultaa.
"Osaat hoitaa työsi", Kehuin Lancelothia ja niiasin leikkimielisesti. Ritari kumarsi ja poistui vähin äänin hoitamaan tuntilaisten hevosia. Nuppu hörähti kimeästi ja iloisen kuuloisena, että mennään jo!
Remmit menivät ohjasajosta, mutta otin liinan ja piiskan mukaan. Kentällä aloitimme maastakäsin ohjasajamalla. Teimme pysähdyksiä, siirtymisiä ja ravasimme. Nuppu oli kivasti kuulolla ja liikkui oikein reippaasti eteen. Ei vetänyt suusta tai purrut kuolaimiin. Tammalla oli kuolaimettomat käytössä, joten kuunteli ääntä ja reagoi paineeseen.
Lämmittelyn jälkeen pysäytin tamman ja kiinnitin liinan kuolaimettomaan kapsoniin eli mustalaisriimuuseen - vanhanaikaiset sanat kunniaan. Juoksuttaminen aloitettiin varoen. Nuppu käveli ympyrällä rennosti ja tyytyväisen näköisenä. Välillä suurensimme ja pienensimme ympyrää. Kuulolla yhä.
Ravissa nuori neiti innostui liikkumaan reippaammin, joten haimme samaa rentoutta ja tahtia kuin käynnissä. Suunta vaihtui ja sama harjoitus jatkui. Lopuksi otettiin laukkaan. Onneksi Lancelot laittoi Nupulle paksut pintelit ja bootsit. Oli hirveä katsoa kuinka paljon tamma hivutti etujaloillaan ja kolhi kavioita yhteen.
Vaihdoimme kerran suuntaa. Nuppu liikkui hyvin nuorukaiseksi.
Juoksutin noin kaksikymmentä minuuttia ja lopuksi otin vartin ohjasajoa maastossa. Maastossa tamma oli rento ja katseli ympärilleen uteliaasti, mutta kertaakaa ei säikkynyt tai kummastellut. Peurat katselivat pellolta ja linnut sirkuttivat sekä aurinko paistoi kirkkaasti. Se ei menoa haitannut yhtään!
Tallilla hoidin tamma itse pois. Harjasin huolella ja vein varusteet putsattavaksi. Kylmäsin tamman jalat, loimitin uudella loimella ja jätin tamma pilttuuseen kiinni. Nuppu söi tyytyväisesti heiniään ja naapuripilttuun hevoset pitivät tammalle seuraa.
"Hieno tyttö", Kehuin Nuppua ja silitin tammavarsan kaulaa.

7.11.2016, Ruusuritarin syntymä, kirjoittanut Veera Ruusula
Sain eräänä iltana iloisen puhelinsoiton. Keskiaikaisen ratsastuskoulun Dragon Age Estaten omistajatar Raituva oli kiinnostunut ostamaan meiltä tilausvarsaa. Hauskintahan tässä on varmasti se, että olin juuri samaisesta yhdistelmästä miettinyt teettäväni myyntivarsan. Hevosvanhemmiksi tulivat varsalle siis oma ensimmäinen kasvattamani suomenhevosori Uuno ja -vuotias Tyyne tamma. Tyynellä on entuudestaan jo kaksi varsaa ja Uunolle tämä tilausvarsa tulisi olemaan ensimmäinen. Innollahan sitä odottaa millainen oma kasvattaman hevosen jälkeläinen tulisi olemaan.
Tyyne oli pirteä oma itsensä, niin kuin sen käytös on ollut kahden edellisenkin varsomisen aikana. Ihan viime päivinä tamma on ollut hieman poikkeuksellinen, tamma oli ollut hieman hapan. Tamma pääsikin tämän vuoksi erityistarkkailuun, vaikka kaksi edellistä varsomista oli mennyt todella hyvin ja sujuvasti. Tyynen hapankäytös kohdistui sen tarhakavereihin, joten tamma siirrettiin tarhailemaan yksin.
Marraskuinen maanantai-aamu oli saanut monen sentin lumikerroksen peitteeksi. Tyyne ravaili tyytyväisen oloisena tarhassaan ja hörisi hiljalleen, jos tarhan ohi käveli. Tällainen äkillinen muutos antoi ymmärtää, että varsominen olisi lähellä, joten Tyyne siirrettiin päiväheinien jaon aikana sisälle talliin. Tamma pörhenteli taluttaessa talliin ja sen tuntui olevan tuli hännän alla. Karsinassa tamma tyytyi vain levittelemään päiväheinänsä pitkin karsinaa. Ja niinhän siinä sitten kävi, kun olin saanut Venlan kanssa päiväruokinnan suoritettua, oli Tyyne alkanut varsomaan. Kolmas varsominen kävi yhtä nopeasti ja helposti kuin aikaisemmatkin varsomiset.
Ruunikko varsa osoittautui tammaksi ja sillä oli päässä pitkä piirto emänsä tapaan ja oikeassa takajalassa puolisukka. Terhakan ja päättäväisen oloinen pikku-neiti oli nopeasti jalkeilla. Nappasin kännykällä Raituvalle kuvan tammasta ja paluu viestinä sain vastaukseksi:
”Oi mikä ruusuritari sieltä tulikaan.”
Näin tamma-varsa sai nimeksi Ruusuritari ja lempinimeksi Nuppu. Varsa lähtisi kasvettuaan siis Dragon Age Estateen asumaan ja siitä tultaisiin kouluttamaan tuntiratsu. Jään innolla odottamaan millainen tamma neitokainen tästä Nupusta kehittyykään. Ja tuleekohan tamma kimoutumaan, ainakin Tyynen kaksi edellistä olivat emänsä tapaan kimoutuneet.

 

©2019 Kaukovalta - suntuubi.com