Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

        

© Arrow Stable
Virtuaalihevonen!

Perustiedot

Nimi

le Rêve Kingsley Warrior ”Watti”

Omistaja

Anzkuli (VRL-11903)

Rotu

Hollanninpuoliverinen

Ex-omistaja

Raituva (VRL-13369)

Skp, väri

Ori, ruunikonkimo

Kasvattaja

Piste (VRL-11720)

Syntynyt, kuollut

15.12.2014, 12.1.2017 (15-vuotiaana)

Koulutustaso

ko HeB; re 160 cm

Säkäkorkeus

166 cm

Painotus

Esteratsastus

Rekisterinumero

VH14-012-0426

Meriitit

EV-I, ERJ-III, YLA2, KWPN-III

 

Luonne

Komein ja erikoisin kasvatti tutulta ystävältäni Pisteeltä Hollanista saakka. Itse koulutin koko hevosen varsasta saakka luonnollisella tyylillä, että ori on hyvin fiksu ja symppis tapaus, joka näkyy heti sen tuijottaen sinua suurilla ja tummilla silmillään. Se tulee aina korvat hörössä omistajansa luokse, mutta muita ja uusia kohtaa osaa olla ujo, mutta ei ole pelokas vaan suoraan sanoen tyhmän rohkea hevonen. Se ei pelkää mennä yli aitojen muiden luokse rapsutettavaksi ja seuraa tarhakavereitaan kuin koiraa perässä sekä saatttaa mennä yli aidan, joskus on nähty orin kierivän aitojen ali. Silti orista löytyy tulta ja tappuraa emänsä kuin isänsä luoteen pohjalta ratsastaessa, mutta hyvin ainutlaatuinen yksilö ja täydellinen oma persoonallinen tapaus. Sympaattisuus tulee selkeästi sen isältä ja samoin rohkeus, koska Watti ei pelkää uusia asioita tai niiden kokeiluja, vaan haluaa kokoajan oppia uutta, johon siltä löytyy selkeästi potentiaalia. Ori etenee aina korvat hörössä epäröimättä, ja jo varsana, Watilla oli suuri innostuis pienistäkin maapuomeista, että mentiin yli epäröiden ja hyppien kuin arokani. Oriksi aika oriton, mutta orimaisia piirteitä on sekä niitä kunnollisia oripäiviä on silloin tällöin, mutta todella harvoin. Silloin ori suorastaan on kuin piriä vetänyt ja tekee mitä tahtoo, että ratsastaessa saattaa mennä kaikki överiksi orin pelleilessä ja esittäen tyhmää tai hullun rohkeaa. Harvoin se on pahalla tai tyhmälää päällä, koska ori osaa kunnioittaa ihmisiä.

Hoitotilanteessa ori on kunnolla eikä hirveästi huutele neitojen perään tai häslää ympärillään, vaikka mikä olisi tilanne. Orille kehittyi yllättäen vetopaniikki koulutuksen aikana, että koulutettiin uudelleen luonnollisen kautta. Watti koulutettiin niin, että nykyjään orin voi jättää vapaaksi käytävälle, ettei se livistä mihinkään vaan odottaa lojaalisesti omistajan ja käsittelijän palattua paikalle. Isänsälailla kuuliainen ja hyvin lojaalinen persoona, että jaksaa seistä rennosti paikkoillaan mukiloimatta ja rentoutuu aina hoitotilanteissa, koska ori rakastaa hoitohetkiä esim. harjaamista, siistimistä, lettämistä. Huonoina ori saattaa vähän steppaila tai siirrellä painoa holtittomasti puolelta toiselle innoissaan tai levottomana. Harjauksesta ori on tarkka karvastaan ja sitä hoidetaankin ainoastaan luonnon harjojen kanssa. Herkkä ihoinen ori huomauttaa heti kyllä, jos harja on väärä ja väärässä paikkaa. Usein Watti saattaa pökkiä hellästi turvan kanssa korvat luimussa tai jännittää lihaksiaan, mutta jos oikein herkkä hipiää ärsyttää, niin voi kuoppia tai näykki ilmaan nokan edestä. Mutta ei koskaan satuttaisi käsittelijäänsä tai purkaisi omaa kiukkuaan muihin. Loppu peleissä nauttii harjaamisesta, etenkin pitkistä hoito sessioista ja pesu on orin suosikkia. Ori rakastaa vedessä ja kurassa kierimistä ja pesutilanteissa hamuaa letkua kokoajan. Tarhassakin etsii aina kuraisimman paikan ja menee heti sinne möyrimään. Sama maastossa tai meren rannalla uittotilanteissa ori säntää sinne innokkaana eikä pidättäminen auta. Varustus ei ole ongelmia vaan antaa rauhassa laittaa kaikki varusteet kunnolla ja asetella ne paikoilleen. Kuolaimet ottaa automaattisesti suuhun ja avaa aina suunsa valmiiksi auki kuolaiten nöhdessä tai kuulessa niiden kilinää. Orin suu pielet rasvataan aina ennen ratsastusta ja niiden jälkeen, koska Watilla on normaalia pidempi suu, että oikeain kuolaimen löytäminen on joskus hankalaa. Siksi sillä käytetään aina kumitutteja kuolaimien kanssa ja pikku hiljaa siiretty pelkästään kuolaimettomien suitsien joukkoon. Taluttaessa Watti kävelee itsevarmasti perässä tai vierellä, mutta harvoin rynnii sinne tänne. Ori kun poika on, niin varmuudeksi sillä käytetään ketjunarua leaun alta, päältä tai piripäivinä suusta kunnolla. Se katselee usein ympärilleen ja saattaa kutsua kavereitaan möreällä ori äänellään, mutta osittain kimeäkin oriksi.

Kovat äänet ei oria pelota, mutta se on herkkä niille. Orilla on normaalia herkempi kuulo. Aina kun, ori kuulee kovan poukkeen jossakin: kaikki jalat levälleen kuin pieni varsa säikkyessä jtk, mutta siihen se jää ja ori kerää itsensä jatkaen ratsastajansa / käsittelijän kuuntelua. Siksi korvahupun käyttö aina kun mahdollista.

Klinikalla tilanteet menee hienosti ja aika höntti tapaus. Watti haluaisi tutustua lääkäriin kunnolla ja osoittaa tämän nuuskien sekä tutkien eläinlääkärin ensin kokonaan läpi. Ei pelkää laitettita ja antaa tehdä kaikki toimenpiteet rauhassa ajan kanssa. Kengitys menee helposti ja isänsälailla rohkeana ukkona kaikki menee mukavasti ja ongelmitta. Lastaus on helppoa ja matkustaa hyvinkin ilman seuraponia, kunhan Watin ruokiin tai leluihin ei kosketa, mutta lempeänä hevosena osaa jakaa, jos tuttu kaveri. Ventovieraille hevosille osaa olla aika rasittava tapaus, koska haluaisi tutustua kaikkiin maailman hevosiin ensimmäille kertaa. Ilmiön näkee myös kisapaikoilla orin hirnuen kaikille tervehtiäkseen. Kisakentillä Watti yrittää aina tehdä parhaansa, jos ratsastaja ei itse jännitä tai epäröi orin taitoja ja kylmäpäisyyttä, niin ori on täydellinen kisaratsu, jolla on korkeat tavoitteet ja tähtäys tähtiin. Hermot sillä kestää aina ja antaa ratsastajan virheet aina anteeksi, aina voi yrittää uudelleen ja paremmin sujuu ensi kerralla, jos nyt meni penkin alta.

Ratsuna Watti on kuuliainen avuilleen, kuten isänsä. Testaileva höntti, kuten emänsä, mutta herkkä molemminpuolin. Usein alussa Watti tykkää testaila ratsastajansa huomiota ja kykyjä pukittelemalla minimaalisen pienesti alkukäynneissä, ravissa mutta harvoin laukassa. Kun orille näyttää heti, että ratsastaja päättää tahdin ja menon jne. niin se luovuttaa ja on hyvin kuuliainen ratsu sekä upeasti kulkeva. Watilla on luonnostaan suuri laukka, joka on aina valmiina ponnistamaan. Liidokkaat ja irtonaiset suuret korkeat askeleet 166 cm korkuiseksi hevoseksi. Askeleet on myös suoria sekä tahdikakita, jossa on mukava istua ja jota kehtaakin esittää näyttelyissä. Käynti on joustavaa ja suuri askelista, ravi pehmeää, tasaista ja lennokasta. Laukka on suurta, suuri tahtista ja hyvinkin matkaa tavoittavaa. Selkään noustessa ori voi vähän pyöriä ymyprää tai olla valmiina menemään eteenpäin.

Kouluputtena kuuliainen ja ottaa avut heti vastaan. Sitä on mukava ratsastaa eteen-alas luotiviivalle sen mukavien askelien takia. Watti reakoi apuihin nopeasti epäröimättä ja herkkä kaikenlaisille avuille, mutta istunta ja centered riding toimii aina luonnollisen rinnalla. Herkkä ratsastajan omaan kehoon ja reakoi heti suunkin jännittämiseen, että liikku kankeana ja epärytmikkäästi. Siksi ratsatsajan tulee olla kokoajan rentona ja ratsastaa oria. Valkoiset kouluaitat ei ole sille ongelma ja ne taipuvat hienosti helppo A:n tasolle saakka. Askellajien pidentäminen, lyhentäminen, lisääminen ja kokoaminene ei ole ongelma vaan reakoi heti pohje, käsi, istunsa avuille. Ori on helppo saada kulkemaan luotiviivalle, kun ratsastaja ratsastaa sitä eteen kunnolla. Sulku- ja avotaivutus on orille tuttuja ja pohkeenväsitökin tulee kuin itsestään.

Esteratsu ori on henkeen ja vereen. Se ei siitä muutu yli eikä ympäri. Se pyrkii olemaan aina virheetön ja tekemään puhtaan radan, kun ratsastaja luottaa Wattiin. Watti on herkkä ja lähtee usein kiihdyttämään ennen estettä tallat pohjassa, mutta hyvä vain. Antaa sen mennä niin kovaa kuin haluaa, koska sillä on poikkeuksellisen hyvä, pitkä ja matkaa tavoittava laukka muihin KWPN hevosiin verrattuna. Esteillä orin tempperamenttisuus tulee hyvin esille ja sen varmajalkaisuus. Watilla on upea, virheetön hypytyyli, joka on korkea ja lennokas ratainen. Ori ottaa aina reilusti ilmavaraa esteille. Se osaa itse ennekoida välit, laskea askeleet ja sovittaa laukan esteille, mutta ratsastajan täytyy aina auttaa ja olla selkeästi menossa mukana Watin kanssa eikä sitä saa jättää yksin asian kanssa. Niin peli ei toimi. Watti hyppää myös paikasta kuin paikasta eikä ole tarkka suorituksista ennen estettä. Toisen vaatii toiset ei, Watti hyppää mistä haluaa vinoon taikka suoraan. Se ei koskaan epäröi ennen estettä vaan menee erikoisemmatkin erikoisesteet kunnialla korvat hörössä yli. Meno on aina vauhdikasta ja vaarallisia tilanteita löytyy.

Irto- ja korkeushyppy on orin juttu. Se on aina tulossa korvaty hörössä eikä yhtään epävarmaile, vaan aina menossa mukana eikä korkeudella mitään väliä. Joskus ori oikein innostuu hyppäämään hyvin korkealla ilmavaralla 200 cm tasoon, että orin kyky korkeushyppääjän huomattiin. Watti tulee aina innokkaana hyvällä hyppy tekniikalla, josta sen kyky huomattiin sekä tyyli. Ponnistus on hyvinkin voimakas ja korkealle tavoitteleva, koska Watti ei tykkää kolisuttaa puomeja. Liitovaihe on pitkä ja ori usein harppaa kunnolla, että liito vaihde on kunnolla matkaa tavoittava. Alas tulo on pehmeä, jossa ratsastajan on mieltyisä olla ja irtona ori ei koskaan tömähdä alas vaan astuu pehmeästi. Korkein mitä ori on hypännyt, on 225 cm 24.12.2014 Gothamin irtohypytystilaisuudessa.

Maastoesteillä mennään lujempaa kuin koskaan. Orin ison laukan kanssa pääsee vaikka kuinka lujaa ja epärömättä mennään. Varmajalkainen ori on hyvin samanlainen kuin esteillä, että hyppää mistä vain, ennakoi itse ja kaikki menee miten vain, mutta älä jätä yksin. Älä hoi älä jätä! Emän ja isänlailla rohkea, kuten muutenkin. Watti ei pelkää erikoisempiakaan asioita, kuten sateenvarjoa tai parkuvia lapsia. Watti ei koskaan kyttäile vaan menee harja hulmuten ja sen kanssa saa vedettyä rentojakin lenkkejä sekä todellisia peltoralleja. Nopea, kestävä ja majesteettinen komea ori on, josta ei noin vain luovuta.

Sukutaulu

i. le Rêve Great Tribute
ERJ-II, YLA2

ii. Eukarya Woodrow
ERJ-II, ERL II, YLA3

iii. OK’s Quality Worth YLA3

iie. Vir MVA Ch Balboana G

ie. After Rain

iei. Venture

iee. Aurora ERJ-III, YLA3

e. le Rêve Lucinda
KTK-II, ERJ-I, KWPN-II, YLA2

ei. Speedspider DM

eii. Ch Corder FW KTK-III, YLA2

eie. Eucarya Brianna

ee. Lady Mint ERJ-I, YLA2

eei. BonBon von Vival D YLA3

eee. Quick Peace

 

Jälkeläiset

Syntynyt

1.4.2015

10.3.2016

20.3.2016

20.3.2016

20.3.2016

20.3.2016

28.7.2016

Skp & nimi

o. Gotham’s Anarchy Royal Prince

t. Taipaleen Warrior

o. T’s Lovely Painkiller

t. T’s Only Disaster

t. T’s Pretty Criminal

o. T’s Walking Dead

o. Kingston RGE

Isä/emä

Rebellious a Rebel

KC Sancia

T’s Lady In Brown

T’s I Don’t Have You

Learn To Hate You

T’s I Walk Beside You

Wincare’s Amethyst

 

Kilpailukalenteri

Startteja yhteensä 603, joista sijoituksia 69 kpl ja voittoja 35 kpl.

20.2.2015 ~ ERJ, 180 cm ~ 1/2
1.1.2015 ~ ERJ, 160 cm ~ 1/30
23.3.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 4/21
24.3.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 1/21
25.3.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 2/21
27.3.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 4/21
10.4.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 4/27
14.5.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 1/17
15.4.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 3/27
16.4.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 2/27
17.5.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 1/17
18.4.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 3/27
14.5.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 4/17
19.4.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 1/21
14.5.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 2/17
23.4.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 4/27
24.4.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 2/27
25.4.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 4/27
25.5.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 3/17
26.4.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 3/27
26.4.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 3/21
27.4.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 3/21
27.4.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 4/21
28.4.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 2/27
28.4.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 4/27
28.4.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 4/21
28.4.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 1/27
20.4.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 4/21
1.5.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 1/27
3.5.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 4/27
11.5.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 5/27
12.5.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 4/27
13.5.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 1/27
15.5.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 4/27
16.5.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 5/27
17.5.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 4/27
20.5.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 2/27
21.5.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 2/27
24.4.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 2/19
25.5.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 2/27
26.5.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 4/27
27.5.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 3/17
28.5.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 1/27
28.5.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 1/27
29.5.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 1/17
30.5.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 4/27
30.5.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 2/27
31.5.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 3/17
1.6.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 3/17
1.6.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 4/17
1.6.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 2/20
6.6.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 3/17
7.6.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 2/16
8.6.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 3/17
8.6.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 2/17
10.6.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 3/14
10.6.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 3/13
11.6.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 1/22
11.6.2016 ~ ERJ, 160 cm~ 1/13
12.6.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 2/13
13.6.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 2/13
13.6.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 4/17
16.6.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 1/13
17.6.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 1/17
18.6.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 2/13
20.6.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 1/13
21.6.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 4/17
23.6.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 4/17
23.6.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 3/13
25.6.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 3/17
26.6.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 3/13
27.6.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 3/13
27.6.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 2/17
1.7.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 2/13
1.7.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 4/13
2.7.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 4/13
2.7.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 1/15
4.7.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 4/13
9.7.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 2/13
10.7.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 2/13
11.7.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 2/13
11.7.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 2/20
12.7.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 1/23
13.7.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 2/23
14.7.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 1/13
15.7.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 3/20
15.7.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 1/20
15.7..2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 1/20
16.7.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 2/13
17.7.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 3/13
17.7.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 4/13
18.7.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 1/20
19.7.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 3/13
21.7.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 1/13
21.7.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 4/20
22.7.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 3/20
23.7.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 2/20
24.7.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 3/13
26.7.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 1/13
26.7.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 4/13
27.7.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 1/13
28.7.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 2/20
28.7.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 4/20
28.7..2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 3/13
30.7.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 4/13
30.7.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 2/20
31.7.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 2/20
31.7.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 3/13
2.8.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 2/20
4.8.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 3/20
8.8.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 2/20
9.8.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 4/20
10.8.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 1/20
13.8.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 1/20
21.8.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 2/20
23.8.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 1/20
26.8.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 2/20
29.7.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 3/13
26.8.2016 ~ ERJ, 160 cm ~ 2/20

Voittosumma: 15 000 v€

Muuta

20.12.2014
Palkittu EV-II estevarsojen laatuarvostelussa (90-110cm) 2-vuotiaiden luokassa pistein: 10 + 10 + 3 + 6 + 4 = 33p

20.02.2015
Palkittu EV-I estevarsojen laatuarvostelussa (100-120cm) 3-vuotiaiden luokassa pistein: 9 + 10 + 3 + 2 + 3 + 5 = 32p

15.01.2016
Palkittu YLA3 pistein: 20 (15+5) + 16 (16+0) + 7 + 14 + 7 = 62p

1.4.2016, Estevalmennus
Tänään ei satanut vettä, joten pystyimme pitämään valmennuksen kentällä. Ratsastaja olikin jo minulle ennestään tuttu Raituva.
Viimeksi Raituvan haasteena oli pitää nyrkit pystyssä, istua pystymmässä ja katse suoraan eteenpäin. Nyt näkisin, oliko mikään muuttunut näiltä osin.
Tällä kertaa kentällä oli kymmenen estettä, eniten oksereita.
Viiden minuutin alkukäyntien jälkeen pyysin Raituvaa ottamaan ohjat tuntumalle ja tekemään muutaman pysähdyksen. Pysähdykset ja liikkeelle lähtemiset menivät hyvin ja Raituvan asento oli kaikinpuolin hyvä. Ohjeistin ratsukon harjoitusraviin. Watti säikähti pitkän sivun vieressä olevaa muuria ja kavahti laukkaan, mutta Raituva sai hevosen hyvin hallintaan ja harjoitusravi jatkui. Muutaman minuutin kuluttua ratsukko sai nostaa laukan ja alkaa laukata päädyssä voltilla olevaa ristikko jumppasarjaa. Sarjan jälkeen pyysin Raituvaa siirtämään Watin käyntiin, vaihtamaan suunnan, tekemään heti laukannoston ja hyppäämään ristikot. Tätä samaa jatkui noin neljästä kuuteen kertaa. Ratsukko sai jäädä sitten vasempaan kierrokseen, hypätä ristikot ja jatkaa isolla ympyrällä olevalle okserille. Okseri sujui hyvin ja sen jälkeen suunta vaihtui oikeaksi kierrokseksi. Okserilta käännyttiin oikealle ja toiseen päätyyn pystylle, jossa oli vesieste. Se oli pysty, jossa oli vesimatto alla. Watti kielsi, ohjeistin kääntämään voltille ja uudelleen esteelle. Neuvoin juuri ennen estettä käyttämään pohkeita ja ääntä, että saadaan Watti hyppäämään. Ori lähestulkoon pysähtyi esteen eteen, mutta päätti sittenkin hypätä sen. Raituva horjahti jonkin verran, mutta pysyi kuitenkin selässä. Ohjeistin vaihtamaan vasempaan kierrokseen ja tulemaan esteet uudelleen aina ristikoista aloittaen. Ratsukko hyppäsi ristikkosarjan, okserin, vaihtoi suunnan ja tuli pystylle. Ohjeistin käyttämään taas reilusti pohkeita ja ääntä ja katse suoraan eteen. Pysähtyminen esteen eteen oli taas lähellä, mutta nyt Watti hyppäsi sen jo paremmin ja todella isolla ilmavaralla. Ratsukko tuli nämä vielä kertaalleen ja matka jatkui suoraan heti kulman jälkeen lävistäjälle pystylle ja hieman kaarevalla tiellä nousuokserille. Nyt näytti sujuvan ihan hyvin, joten ratsukko sai jatkaa toisen pitkän sivun okserille, joita oli kaks peräkkäin ja molemmat olivat hieman vinottain, ikään kuin viuhka, mutta ei kuitenkaan ihan viuhka. Lyhyen sivun jälkeen käännyttiin taas lävistäjälle lankulle ja nousuokserille. Okseri sujui taas vähän niin ja näin, siinä kohtaa meinasi tulla kielto. Niiden jälkeen ratsastettiin toisen päädyn lyhyt sivu ja pitkän sivun muurille, jossa tuli kielto. Neuvoin Raituvaa tekemään suht pienen voltin ja uudestaan muurille sekä käyttämään pohkeita ja ääntä. Raituva muisti katsoa esteen yli ja kehuin siitä. Ratsukko vaihtoi suunnaksi oikean kierroksen ja teimme päädyn ristikkosarjalla taas suunnanmuutoksia. Vielä kertaalleen vaihdettiin suunta ja hypättiin koko rataa. Tarkkana piti olla erityisesti vesiesteellä ja muurilla, että Watti hyppäsi. Niissä oria piti kannustaa hyppäämään ja niitä ratsukko voisi vielä jatkossa harjoitella.
- Eliza

4.4.2016, Eläinlääkärikäynti, perustarkastus
Hiukan oli ongelmia tarkastuksen aikana, mutta rauhallisesti edeten homma tuli hoidettua. Silmät, sieraimet ja korvat kunnossa. Suu siisti ja hampaat ok. Lämpö normaali. Hengitys ja sydän äänet kunnossa. Limakalvot hyvänväriset. Taivutukset puhtaat. Kaviot kunnossa. Jalat muutenkin puhtaat ja kuivat. Hyvä lihasmassa ja kiiltävä karva. Onhan hevonen rokotettu ja madotettu? Hevonen on täysin kunnossa ja kykeneväinen kilpailuihin sekä rankkaankin työntekoon.
- Klinikka Paris

5.4.2016, Estevalmennus
Watin väritys lämmitti mieltäni! Se näytti kerrassaan suloiselta! Uteliaasti korvat hörössä se näytti astelevan maneesiin ja tarkkailin sitä siinä hetken Raituvan aloittaessa sen lämmittelyn. Näin ensimmäistä kertaa ratsukon nähdessäni oli vähän hankala arvioida Raituvan mainitsemasta häsläämisestä mitään, mutta pystyttäessäni esteet tuntui tuo heräävän hieman. Alkulämmittelyn pääasiassa tarkkailin ratsukkoa. Oli heti selvää, että näillä kahdella oli jo jonkinlaista historiaa takana, sillä niin nätisti ratsastaja pystyi lukemaan ja ennakoimaan hevostaan ja hyvin Watti totteli. Ei ongelmaa lämmittelyssä siis. Mitä ilmeisemmin ori oli ehkäpä tottunut hitusen korkeimpiin esteisiin, mutta tänään hypättäisiin ihan helppoja esteitä ja teitä. Pyysin ratsukkoa aloittamaan tottuneesti kahdella pystyllä pitkällä suoralla. Raituva ohjasi orin kohti esteitä ja se lähti kiitämään kuin pikajuna. Ilmeisesti kuitenkin tässätapauksessa vauhti ei haitannut hyppäämistä, sillä ori näytti osaavan asiansa loistavasti vaikka vauhtia oli vähän tavallista enemmän ja lähestyminen oli ehkä ihan vähän vinohko. Todella ilmava hyppytyyli ja reilulla ilmavaralla ylitse tietenkin. Pyysin Raituvaa toistamaan pystyt (60cm) muutamaan kertaan niin, että ennen tuloa uudestaan suoralle tuo pyytäisi Wattia raviin ja tekaisisi rauhallisesti ravissa ympyrän ja nostaisi sitten vasta laukan ja suuntaisi esteelle. Hieman keskittymisvaikeuksia oli huomattavissa, mutta ajattelin tempon ja askellajin vaihteluiden auttavan pitämään orin mielen virkeänä loppuun saakka. Hieman meinasi ori hätäillä aluksi, mutta kärsivällisesti Raituva ratsasti enkä antanut ratsukon lipsua yhtään tehtävän annosta. Raviksi en laskenut muutamaa hätäistä raviaskelta vaan hyväksyin vain kokonaisen ympyrän. Watti taisi olla sitä mieltä, että ihan turhaa hommaa tämmöinen, mutta ainakin se lopulta lakkasi hästäämästä omiaan kun se sai jotain muutakin tekemistä kuin sen mitä se osasi parhaiten. Siltikin se tuntui hieman poissaolevalta ja ei niin keskittyneeltä joten kehotin Raituvaa tekemään muutoin saman homman, mutta vaihtelemaan ympyrän sijaintia niin, ettei ori voisi automaattisesti tietää, että tässä kohtaa tehtäisiin ympyrä. Nostin suoralla olevat pystyt (80cm) korkuisiksi ja Watti hyppäsi ne tyylillä, mutta näytti hieman hämmentyvän kun Raituva tekikin melkein heti hypättyään siirtymisen raviin ja ympyrän tässä päädyssä kun äsken se oli tehty toisessa. Loppujen lopuksi homma näytti toimivan ja ori vaikutti keskittyvän hitusen paremmin ratsastajaansa kun ei tiennyt mitä tuleman pitää.
- Veronica M.

12.4.2016, Estevalmennus
Olin tullut aamupäivällä Arrow stablen ravitallille pitämään valmennusta. Näin kentällä ratsukon ja kysyn kysymässä ratsastajalta, mistä mahtaisin löytää Raituvan. Ratsastaja vastasi olevansa Raituva ja hevosensa Watti. Siinäpä olikin siis tämänpäiväinen valmennettava ratsukko.
Ratsukko oli jo mennyt alkukäyntejä ja vähän ravaillutkin. Löysin varastosta puomeja ja tolppia ja aloin kasata esteitä. Sillä aikaa ratsukko sai tehdä ympyröitä ja asetuksia ympyröillä ja ohjeistin Raituvaa asettamaan Wattia niin pitkään, että ori taipuisi kunnolla ja olisi hyvin kuulolla.
Kasasin kentälle yhteensä kahdeksan estettä. Ensimmäiseen esteeseen kuului a ja b osa, pysty ja okseri ja ne olivat lävistäjän hieman molemmin puolin. Toinen este, lankku oli lyhyen sivun jälkeen pitkällä sivulla uran sisäpuolelle, josta meni hitusen kaareva tie kolmannelle okseri esteelle. Taas lyhyt sivu ja kulman jälkeen käännös lävistäjän okserille ja kaarroksella äskeisen lyhyen sivun pystylle. Sen jälkeen ratsastettiin lävistäjän okserin ohi toiseen päätyyn ja kuudennelle esteelle, joka oli pysty. Seitsemäs ja kahdeksas este olivat heti pitkällä sivulla, pysty ja okseri.
Raituva oli saanut Watin hyvin kuulolle ja he olivat nyt käynnissä. Käynti oli reipasta ja Raituva myötäsi hyvin. Pyysin ratsukkoa siirtymään kevyeen raviin ja ratsastamaan muutaman ympyrän ja muuten uralla. Pyysin Raituvaa asettamaan hieman Wattia ja ori asettui hyvin. Seuraavaksi käskin nostaa laukan. Muutaman hyvännäköisen laukkakierroksen jälkeen pyysin ratsukkoa hyppäämään kokeeksi pystyn ja okserin. Näiden jälkeen ratsukko siirtyi raviin ja neuvoin Raituvaa pitämään nyrkit pystyssä, istumaan vähän pystymmässä esteen jälkeen ja että katsoo kohti seuraavaa estettä, ettei jää tuijottamaan alla olevaa estettä. Pyysin ratsukkoa tulemaan samat esteet uudelleen. Nyt meni jo paremmin, mutta neuvoin heti esteiden jälkeen istumaan pystyssä ja jatkamaan suoraan kakkos- ja kolmosesteelle. Kun Raituva käänsi Watin lankulle, vauhtia alkoi olla melkoisen reippaasti, mutta Raituva antoi vain Watin mennä. Lankun hyppy sekä matka okserille ja okserin hyppy meni hurjassa vauhdissa, mutta onnistui. Olin melko vakuuttunut Watin hypyistä. Annoin ratsukon hengähtää hetkeksi. Ratsukko sai vaihtaa suunnan ja kävellä ja ravata vähän aikaa.
Pyysin ratsukkoa vaihtamaan vielä suunnan ja nostamaan sitten laukan. Tehtävänä oli hypätä koko rataa. Muutaman laukkaympyrän jälkeen ratsukko lähti radalle.
Ratsukko hyppäsi ensimmäisen esteen a ja b osan vielä ihan maltillisella vauhdilla, lyhyt sivu meni myös ihan mallikkaasti. Lankun jälkeen vauhtia alkoikin olla jo enemmän ja muistutin Raituvaa istumaan pystyssä eikä jäämään kaulalle makaamaan. Molemmat okserit sujuivat ilmavalla hypyllä, tosin ennen lävistäjän okseria kehotin Raituvaa hieman hillitsemään laukkaa. Ori heitteli vähän päätään ja heti okserin jälkeen vauhti alkoi olla taas aikamoinen. Watti ei meinannut helpolla kääntyä takaisin päädyn pystylle. Niinpä ratsukko teki suoraan katsomopäätyyn ympyrän ja vaihtoi sitten ympyrällä suunnan takaisin oikeaan kierrokseen. Pyysin ratsukkoa menemään hetken ravia ja hieman ennen estettä nostamaan uudelleen laukan. Pysty meni hyvin, maltillisella vauhdilla, mutta lävistäjän läpi ratsastaessa Watti oli lähellä hypätä lävistäjän okserin, kun se oli tarkoitus kiertää. About sentin kahden päästä okseria päästiin kuitenkin ohi toisen päädyn pystylle ja viimeisille pystylle ja okserille. Watin vauhti hirvitti minua näin maasta katsottuna, mutta Raituva ei ollut moksiskaan vaan antoi Watin mennä. Okserin jälkeen korotin hieman ääntäni ja sanoin Raituvalle, että ympyrällä käyntiin. Ratsukko sai hypätä radan vielä muutaman kerran ja jäädä sitten loppuraveihin ja käyntiin. Muistutin Raituvaa, että esteillä muistaa katsoa eteenpäin ja istua pystyssä. Watin hypyt näyttivät hyvältä, vauhtia näytti olevan välillä liikaa. Meinasin korjata esteet pois, mutta Raituva sanoi laittavansa esteet pois ja lähdin kohti omaa talliani.
- Eliza

13.5.2016, Päiväkirjamerkintä, itsenäinen ratsastus
Joskus aloin miettimään mihin aika katoaa, kun oma silmäteräni on jo kymmenen vanha enkö itse ulkonäöllisesti vanhene mitenkään. Tänä aamuna, kun aurinko paistoi ja mittari näytti yli kahtakymmentä - Suomessa toukokuun alussa! Olin hämmästynyt ja sitäkin enemmän innoissani. Hain kuraisen kimon tarhasta, jonka loimi oli puoliksi päällä ja riimu oli mystisesti kadonnut hiekkatarhaan. Ori ravasi pirteästi korvat hörössä luokseni. Rapsutin oria ja aloin kahlaamaan tarhaa läpi, että löytäisin uuden nimikoidun nahkariimuun. Watti osallistui metsästämiseen kävelemällä perässäni ja tarhakaveri Rage mökötti omassa nurkkauksessaan. Hetken päästä löysin tarhakatoksen luota Watin oman riimuun, joka oli rikkoutunut niskasta. Muutaman ruman sanan hetin ja nappasin riimuun kouriini. Pakko viedä satulasepälle korjattavaksi. Tähän hätään laitoin ketjunarun kaulalle, vaikka Watti seuraisi minua kuin hai laivaa.
Hain kimolle orille varariimuun, joka oli vanha mintunvihreä nylonriimu. Lämmön johdosta päätin hoitaa hevosen ulkona, koska ei ollut tuulta ja puiden alla oli mukavan varjoisaa. Sito orin puomiin kiinni ja lähdin hakemaan kaikkia tavaroita. Matkalla ja tallilla törmäsin kokoajan tuttuihin sek tallityötekijöihin, joiden kanssa vaihdoin muutaman sanan. Kuitenkin muistin, että ori odottaisi minua pihalla, joten reippaasti otin kaikki kamat mukaan ja palasin orin luokse. Siellä se tyytyväisesti odotteli ja koitti kurotella vihreille ruohonkorsille. Naurahdin ja aloin harjaamaan kuraista hevosta isolla urakalla. Pitkän hinkkauksen ja puunaamisen jälkeen kimokiven sekä muiden liibalaaba asioiden kanssa sain harjattua komeasta Watista kuin uuden hevosen. Hevonen kiilsi eikä mudasta ollut jälkeäkään. Hevonen voisi suorastaan elää kurassa ja liassa, mutta itse en perfektionistisena sitä salli. Varustin hevosen huolella upouuden estesatulan, joka oli taas syönyt koko omaisuuteni. Ennen vyön kiinnittämistä pujotin joustavan rintaremmimartingaalin ja orin päähän sujautin hackamoret.
Talutin orin kentälle, jossa loikkasin selkään jakkaralta. Kiristin vyön ja säädin jalustimet sopivaksi. Tänään olin aikessa treenata vain sileällä puomeja. Watti käveli reippaasti allani pää pitkänä. Hetken köpöteltiin ennen kuin keräsin ohjat ja ori nosti pohkeesta kevyen ravin. Lämmöstä huolimatta Watti oli erittäin reippaalla päällä. Asettelin ja taivuttelin oria kulmissa sekä ympyröillä. Watti taipui hienosti eteen alas rennoksi. Välillä asettelin ulos ympyrällä, että Watti tulisi rennommaksi. Vaihdoin suunnan ja jatkoin samaa lämmittelyä. Ylitin puomeja kevyessä ravissa ja Watti nosteli jalkojaan hyvin korkealle. Taputin oria ja pidätteestä ori siirtyi kevyesti käyntiin. Annoin orin hetken aikaa kävellä pitkin ohjin ennen kuin aloitin kunnon puomi työnskentelyn.
Keräsin ohjat kevyelle tuntumalle ja nostin ravin uudestaan. Pyysin oria reippaampaa tahtiin ja Watti ravasi jalat pitkinä kohti maapuomeja. Ori ylitti puomit lennokkaasti ja sama tempo jatkui. Taivuttelin ympyröillä ja pysäytin orin. Kehusin siististä siirtymisestä ja pysähdyksestä ori nosti lennokkaan laukan. Watti laukkasi reippaasti ja rennosti kaula kaarella kuunnellen jokaista pidätettäni. Ylitimme laukkapuomit pienillä hypyillä. Askeleet sopivat hyvin puomien väleihin. Taputin ja ohjasin orin painolla lävistäjälle, jossa tehtiin siisti laukanvaihto ja suunta vaihtui. Pidätin orin takaisin raviin ja ravailin hetken aikaa uraa pitkin rennosti. Harjoitusravista nostin laukan ja sama puomi treeni jatkui. Vartin verran teimme tähän suuntaan tehokasta puomityönskentelyä laukassa. Siirsin hikisin hevosen takaisin raviin ja annoin orille enemmän ohjaa. Watti venytti itse selkäänsä ja niskaan vetämällä kaulaa alemmas, mutta samalla asettelin sisälle ja ulos ympyröillä. Painoavuilla hidastin orin käyntiin. Annoin pitkät ohjat ja kehuin rapsuttamalla oria. Menimme orin kanssa kävelemään maastoon pitkin ohjin loppukäyntejä. Watti katseli rennosti ympärilleen korvat hörössä höristen.
Ratsastuksen jälkeen hyppäsin tallin pihalla alas satulasta ja ori käveli vapaasti perässäni pesupaikalle. Ori odotteli pesupaikalla, kun menin hakemaan orin riimuuta karsinan edestä. Ori kiehnäsi pesupaikan seinää vasten, josta toruin. Uudet suitset olisi voinut hajota. Nauroin kuitenkin, mutta otin suitset pois päästä, pujotin riimun päähän ja kiinnitin orin. Otin sitten satulan pois ja paiskasin varusteet orin paikalle. Niiden putsaaminen myöhemmin. Orin hiekkaset suojat heitin ämpäriin, jonka täytin viileällä vedellä. Vedin ämpärin syrjään ja alon pestä hikistä oria haalealla vedellä kauttaaltaan. Ori rakasti pesua ja venytti kaulaansa kuin hymyilisi. Suuremmalla paineella pesin ongelma alueet ja sitten aloin kuivaamaan hikiviilan kanssa. Hain orille verkkoloimen kuivumisen ajaksi ja vein ulos. Watti ravasi kavereiden luokse, mutta ennen pitkää meni piahtaroimaan itselleen mutapanssarin. Shown jälkeen menin putsaamaan orin varusteet kunnolla ja vein suojat kuivumaan.
- Raituva (VRL-13369)

17.05.2016
Ansaittu Preferent Stallion (59%: 5 + 5 + 2 + 2 + 13 + 14 + 6)

31.05.2016
Palkittu ERJ-III pistein: 9,25 + 40 + 25 + 0 + 15 = 89,25p

25.06.2016
Korotettu ja palkittu YLA2 palkinnolla pistein: 24,5 (16+8,5) + 14 (12+2) + 17 + 20 + 6 = 81,5p
Watti sai luokkansa parhaimmat rakennepisteet.

30.07.2016
Palkittu KWPN-III palkinnolla pistein: 4 + 2,5 + 40 + 10 + 0 + 15 = 71,5p

 

©2019 Kaukovalta - suntuubi.com