Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Uudet sivut!

 

© Aneta Hnyková
Virtuaalihevonen!

Perustiedot

Nimi

Mi País de ”Pate”

Omistaja

Anzkuli (VRL-11903)

Rotu

Welsh mountain

Ex-omistaja

Piste (VRL-11720)

Skp, väri

Ori, rautiaankimo

Kasvattaja

Rêve de Haussea

Syntynyt

6.4.2012

Koulutustaso

ko HeA; re 100cm; me 90cm; ir 100cm

Säkäkorkeus

117 cm

Painotus

Yleispainotus

Rekisterinumero

VH12-024-0044

   
 

Luonne

Mi País de, tutummin vain Pate on erittäin temperamenttinen ja orimainen herrasmies. Ori tulee kyllä toimeen muiden kanssa sopuisesti, mutta välillä sen on pakko selvitellä laumapaikkoja muiden kanssa ja käyttäytyä muutenkin dominoivasti. Jopa monien elinvuosien jälkeen voi olla että Pate koettaa viedä johtajuutta tutulta ja turvalliselta kaverilta. Tammojen seurassa varsinkin uhittelu ja esittely on yleistä niin Paten kuin monen muunkin orin kohdalla.

Tammoja kohtaan Pate on myös hieman pomotteleva, vaikka tämä herrasmies osaakin jättää väliin jos toinen osapuoli ei vaikuta innostuneelta tämän läsnäolosta.

Taluttaessa ori kulkee hienosti vierellä eikä se pyri kävelemään selän takana juuri lainkaan. Ori voi lähteä ohittamaan tai rynnimään jos sattuu pirteälle päälle tai jotain mielenkiintoista tulee ohi tai on odottamassa edessäpäin. Pate on kuitenkin helppo pitää aloillaan ja rajoissa, kunhan taluttaja on päättäväinen ja osaa näyttää kuka on pomo, kuka taluttaa ja kuka tulee mukana. Irti päästäminenkin saattaa tapahtua vauhdilla, mutta sitä pyritään kitkemään, eli tässä on oltava kärsivällinen ja katsottava ettei Pate lähde liian aikaisin, vaan hoitaja voi rauhassa ottaa riimun päästä ja antaa tämän mennä. Pate voi vauhtiin päästessään helposti riistää itsensä vapaaksi, jolloin se pääsee hyvin todennäköisesti vapaaksi kenen vain käsistä. Myös vieminen taluttaessa voi olla mahdollista jos orin päästää liikaa ohittamaan. Pidättely on tällöin hyvin turhaa.

Karsinassa käyttäytyy hienosti, mutta aamuisin voi olla levoton ja menisi mieluiten heti ensimmäisenä pihalle. Iltaisin osaa rauhoittua ja on kotoisasti ilman minkäänlaista hässäkkää, niin että muutkin tallin hevoset saavat nukutuksi yön yli.

Hoitopaikalla Pate seisoo hyvin paikoillaan eikä se liikuskele tavallisesti paljoa. Jos tallissa kuitenkin on kova hälinä, niin ori voi alkaa kuopimaan maata ja hörisemään tai hirnumaan. Kuitenkin tavallisesti ori on rauhallinen eikä koita pyrkiä vapaaksi, vain nähdä hieman ympärilleen. Hoitaminen sujuu kuitenkin hyvin eikä Paten turkki ole herkkä eikä se muutenkaan aristele kosketusta. Harjausvoimakkuutta voi Paten kanssa muutella, sekä rankka että hellä harjaus sopivat orin karvalle. Toisaalta, kuten muutkaan hevoset, ei Patekaan pidä siitä että harjataan niin kovaa, että alkaa sattua. Jos näin kuitenkin käy, alkaa Pate kuopimaan maata ja liikkumaan hieman sivulle. Karsinassa hoidettaessa hoitaminen voi olla haastavampaa, ja jos ohi kävelee toinen hevonen, alkaa Pate helposti liikuskelemaan ja voi vahingossa litistää hoitajan itsensä ja seinän väliin tai astua (tietenkin) vahingossa varpaille. Hoito sujuu siitä huolimatta sielläkin kokeneella, vaikkakin aloittelijoille, jotka eivät aina uskalla tuupata ponia rohkeasti pois, ei sitä suositella.

Kavioiden puhdistaminen sujuu mutkitta eikä Patella ole tasapaino- tai nostamisongelmia. Kuka vain saa nostettua Paten jalat, varsinkin jos on aiempaa kokemusta. Ensimmäinen kerta voi kuitenkin aina hieman jännittää!

Kengityskin menee lähes täydellisesti, vaikkakin tuntemattomat kengittäjät voivat aina vähän jännittää sitä. Vasarointikin saattaa saada sen sätykmään, vaikka se ei sinänsä haittaa kengittäjää.

Pestessä Pate on rauhassa, ja homma hoituu niin kaverin pidellessä kuin yksinkin. Se saattaa alkaa vikuroimaan pirteällä päällä ollessaan tai kun lähellä on paljon häiriöntekijöitä.

Loimitus ei ole Paten kohdalla haaste eikä mikään, ja vaikka loimi kuinka heitettäisiin selkään kuinka, Pate osaa olla paikoillaan. Myös vöiden kiristys sujuu, eikä Pate pahastu mahan alta kurkotteluun.

Varustettaessa Pate ei pullistele ja pysyy hyvin paikoillaan. Remmien kiristys ei häiritse sitä lainkaan, vaikka välillä pitää saada nuuhkia naaman lähettyville tulevia sormia.

Selkään noustessa Pate voi helposti lähteä ennen aikojaan liikkeelle, jolloin pitää olla valmistautunut niin, että ohjakset ovat sopivalla kireydellä. Jalustimien mittaus ja vyön kiristys selästä sujuvat heposti, eikä Pate lähde omin mielin liikkeelle. Jos ohi kuitenkin kulkee jotain jonka perään se meinaa lähteä (yleensä kiimainen tamma), on helppoa korjata tilanne ja saada ori seisahtumaan paikoilleen. Pienet pohkeella painamiset saavat jo Paten liikkeelle ja se kuuntelee hyvin kaikkia ohjaksia. Niin aloitteljioilla kuin kokeneemmillakin on sen kanssa haastetta, vaikka aloittelijoille sitä ei siksi annetakkaan ratsastettavaksi. Pate ei sovi ratsastuskouluihin!

Kokeneemmille orissa tosiaan on haastetta ja ori kulkee niin pohkeenväistöt kuin taivutuksetkin selvillä ohjeilla erittäin hyvin! Joskus voi olla niinkin, että väsyneenä Paten kanssa työskentely voi olla liian raskasta eikä sitä aina jaksa, mutta kuitenkin se kuuntelee aina parhaansa mukaaan. Esteillä ori kulkee reippaasti ja menee eteen innokkaasti ilman turhia esteiden pudotteluja. Joskus voi olla että se sattuu kuumenemaan, jollei ratsastaja ole aktiivinen ja pidä Patea ruodussa. Uudenlaiset esteet eivät juuri pelota ja tämä herra hyppää minkä vain yli mukisematta. Jos ratsastaja on kuitenkin epävarma, on hyvin varmaa, että Pate kieltäytyy helposti. Muuten hyppy sujuu hyvin!

Kouluratsastuksessa ori menee hyvin. Pate ei juuri tylsisty ja jaksaa mennä samoja ratoja aina uudestaan ja uudestaan uskomattomalla reippaudella. Ratsastajan ohjeet tuntuvat olevan sille helppo nakki, ja se ymmärtää halutessaan helposti ratsastajaa. Aloittelijoiden uskotaan pilaavan ponin helposti, joten siksi se annetaan mielellään vain kokeneemmille, jotka antavat sille tekemistä ja virikkeitä. Myös sen muodossa pitäminen on tärkeää, jotta sen askeleet ja olemus pysyisivät ryhdikkäinä. Paten askeleet ovat lennokkaat ja se kulkee siististi. Ilman kenkiä tai ylikasvaneilla kavioilla ori voi helposti alkaa kompuroimaan ja kompastelemaan niin maneesissa kuin maastossakin, vaikka normaalisti mikään maasto ei sitä saa kompastelemaan. Paten on helppo mennä siis missä vain ja orin liikkeet ovat ketterät ja sulavat maastossa kuin maastossa. Uiminenkin sujuu, vaikka kaikkia ratsastajia poni ei jaksakkaan viedä vedessä. Painorajoitus liikkuu 50kg rajoilla.

Kärryjen edessä ori menee määrätietoisesti ja reippaasti. Joskus ori voi alkaa kiihdyttelemään, mutta se on helposti korjattavissa kenellä vain. Se kuuntelee ohjausta ja äänimerkkejä kärryistäkin.

Sukutaulu

i. A.D. Ocean Diamond
KRJ-II, YLA2, VWY-II, ERJ-III, KERJ-III, VPA1, VWY-C
wA, 121 cm, prn

ii. NN’ Lill Sugar
KTK-III, KRJ-III, YLA3, Vir MVA Ch, VPA-2, VWY-III
wA, 123 cm, km

iii. Caraway Diablo YLA3
wA, 116 cm, prt

iie. Ch Walesian’s Sweet Dream
wA, 122 cm, km

ie. Kristall
wA, 121 cm, rtkm

iei. Moon evm

iee. Aarti evm

e. Luna’s Sunset
wA, 115 cm, rtkm

ei. Thundery Drop evm

eii. Valedictorian evm

eie. The End evm

ee. Calmly Luna evm

eei. Boss of All evm

eee. Little Miss Sunshine evm

 

Jälkeläiset

Syntynyt

5.10.2013

Skp & nimi

t. Little Sherlock Lady

Isä/emä

Royal Diamond

 

Kilpailukalenteri

1.4.2013 ~ esteratsastus, 90-100 cm ~ 0 vp ~ 1/9
19.4.2013 ~ esteratsastus, 90-100 cm ~ 1 vp ~ 3/10
28.4.2013 ~ esteratsastus, 100 cm ~ 2/8
25.4.2013 ~ kouluratsastus, HeA ~ 76.259% ~ 15/38
30.4.2013 ~ esteratsastus, 90-100 cm ~ 0 vp ~ 26/33
19.6.2013 ~ näyttely, welshponit ~ 1/10
21.7.2013 ~ esteratsastus, 100 cm ~ 0 vp ~ 21/24
27.7.2013 ~ esteratsastus, 90-100 cm ~ 3/23
17.8.2013 ~ match show, welshponit ~ SIN1
10.9.2013 ~ esteratsastus, 100 cm ~ 0 vp ~ 3/35
20.6.2013 ~ esteratsastus, 100 cm ~ 3/11
23.9.2013 ~ näyttely, welshorit ~ 1/10
30.9.2013 ~ esteratsastus, 100 cm ~ 3/24
1.1.2014 ~ esteratsastus, 100 cm ~ 1/13
3.10.2014 ~ lännenratsastus, keyhole race ~ 1/4
28.6.2013 ~ kouluratsastus, HeA ~ 2/10
31.3.2015 ~ näyttelyt, welsh A&B ~ 1/10
2.7.2015 ~ näyttelyt, welsh-ponit, kaikki sektiot ~ 2/7
17.7.2015 ~ tittelikilpailu, luokka 8 ~ orivoittaja
21.2.2016 ~ agility, alle 120 cm ~ 2/5

Voittosumma: 0 v€

Muuta

10.2.2013, perustarkastus
Paten hampaiden raspaus sujui hyvin ja rauspaus oli hyvä suorittaa nyt. Pate ei paljoa jekkuillut, joten raspaus kävi nopeasti ja helposti.

31.3.2015, näyttelyarvostelu, kirjoittanut Naxu & Vipsu
Ilmeikäs poni, josta olen aina pitänyt. Lisäksi hieno luonne ja siistit sivut :)

2.7.2015, näyttelyarvostelu, kirjoittanut June
Paten vahva, mutta näyttävä ulkomuoto sai minut pauloihinsa kehässä. Orimaiset piirteet näkyivät vahvasti kehän ulkopuolella, mutta päästessään esiintymään se oli kuin täysin eri poni! Sijoituksia on kertynyt jonkin verran ja 2,5-polvinen suku yllätti. Todella ilmeikäs ja omalaatuinen oripoika.

 

©2019 Kaukovalta - suntuubi.com