Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

 

    

© Makarova Viktoria
Virtuaalihevonen!

P2.11erustiedot

Nimi

Falling Day KV ”Ilta”

Omistaja

Anzkuli (VRL-11903)

Rotu

Anglo-trakehner

Ex-omistaja

Anzkuli (VRL-11903)

Skp, väri

Tamma, ruunikko

Kasvattaja

Anzkuli (VRL-11903)

Syntynyt

2.11.2017, Suomi

Koulutustaso

ko VaB; re 100cm; me 60cm; ir 130cm

Säkäkorkeus

152 cm

Painotus

Kouluratsastus

Rekisterinumero

VH17-090-0004

   
 

Luonne

Ilta on saanut nimensä isältään, Awesome Morningilta, Aamulta. Vaikka tamma muistuttaakin paljon isäänsä, on siinä paljon myös emän tulisuutta, jota toivoin saavani jalostuksen myötä hieman kitkettyä. Noh, ehkä sitten pidemmällä juoksulla, sillä ainakaan tämän yksilön kanssa luonnejalostus ei ole tuottanut kovinkaan näkyvää tulosta. Mutta kaunishan se on kuin mikä!

Tammaa ei sovi aloittelijoille tai herkkähermoisille. Hoidettaessa Ilta on innokas, toisinaan kiukkuinenkin, ja saattaa pyöriä karsinassaan. Oven jäädessä auki, tamma varmasti livahtaa karkuteille, ellei se ole jossain kiinni. Kiinni napattaessa tamma voi purra, jos on vähääkään arka tai jos tammalle ei tajua näyttää rajoja heti kättelyssä. Käytävällä Ilta on helpompi hoitaa, mutta karsinassakin toimii kyllä, kunhan sen sitoo kiinni kohtuullisen lyhyelle narulle. Kiinni sidottuna tamma kyllä osaa seistä kivasti paikallaan. Ilta on tullut isäänsä, eikä voi sietää kovia harjoja. Siksi sillä on harjapakissaan ainoastaan pehmeitä harjoja. Kumisuan sijasta tamma kannattaakin pestä mudasta, vaikka sen kuivamisessa kestääkin jonkin aikaa. Samoin sen jalat on parempi pestä liasta ja kuivata huolellisesti. Jos kovaan harjaan kuitenkin sortuu, Ilta kyllä näyttää sen esimerkiksi potkimalla karsinan seiniä, joskus ihminenkin joutuu tulilinjalle. Muuten tämä potkiminen on onnistuttu kivasti kitkemään jalostuksella pois. Ja hei, vesi on halvempaa kuin rikki mennyt karsinan seinä! Satulointi ja suitsiminen ei kumma kyllä tuota mitenkään suurempia ongelmia. Joskus Ilta irvistelee, kun satulavyötä kiristetään, mutta yleensä se seisoo tosi kivasti ja antaa suitsetkin laittaa tuosta noin vain. Toki naapurikarsinan asukkaat tai muu hälinä voi aiheuttaa jos jonkinnäköistä reaktiota. Illan kanssa on aina oltava määrätietoinen ja ehdottoman varovainen.

Talutettaessa Ilta käyttäytyy suoraan sanottuna ilkeästi. Se kyllä kävelee yleensä vierellä, mutta tulee ahdistavan lähelle ja alkaa näykkimään. Toisinaan se myös jättäytyy taakse. Raippa kannattaa aina ottaa mukaan talutettaessa, ja jos tamma ei kunnioita ihmisen omaa tilaa, saa asialle tehdä jotakin. Usein rajojen asettamisen jälkeen tamma osaa tyytyä kohtaloonsa ja kävelee fiksusti vierellä, jos sille annetaan rauha kävellä itse ilman narussa roikkumista tai eteenpäin patistamista.

Ratsuna tammaa voi kuvailla hankalaksi, joten niin käsittelyn kuin ratsastuksenkin puolesta sitä ei anneta kuin vain kokeneiden käyttöön. Vaikka tamma onkin erittäin tammamainen, itsepäinen ja toisinaan laiska tai säikky, on se kuitenkin kaiken kaikkiaan ihan hyvä ratsastaa ja halutessaan sen kanssa pääsee myös kovaa. Oikeastihan Ilta ei juuri mitään säiky, mutta sille päälle sattuessaan kyllä testaa kunnolla ratsastajan hermoja. Hyvän, hyvät hermot ja ehkä jonkin verran huumorintajuakin omaavan ratsastajan kanssa tamma liikkuu erittäin hyvin eteenpäin, se kuuntelee ratsastajaa ja askeltaa liitäen. Toisin kuin emänsä kanssa, Illan kanssa ei tarvitse taistella kovinkaan pitkiä aikoja saadakseen tamman tottelemaan ratsastajaa, vaikkakin tammasta saa kuorittua sen oikean helmen vasta, kun sen luottamuksen on saanut voitettua. Niin, ja tähänhän voi kestää kauan. Kun luottamus on ansaittu, ei tamma esteilläkään kiellä niin paljon ja hyppää mielellään.
Kilpailuissa tamman huomio voi olla kadoksissa, ja ratsastajan kuuntelemisessa tai hänen pyyntöihinsä vastaamisessa voi olla jonkin verran ongelmia. Pienessä kilpailujännityksessä adrenaliinin virratessa tamma pystyy loistaviinkin suorituksiin, joita kotikentillä ei välttämättä edes nähdä.
Maastoilusta Ilta tykkää kovasti, muttei välitä juurikaan seurasta. Parempi Illan kanssa on myös treenata yksin; sitä ei ole luotu etenkään ratsastuskoulukäyttöön, vaan enemmän yhden ratsastajan ratsastettavaksi. Se toimii paremmin yhdessä kuin porukassa. Iltaa ratsastetaan aina punainen rusetti hännässä; tätäkään potkimista en saanut jalostuksella kitkettyä pois. Tamma hermostuu helposti suuresta lajitoveriyleisöstä. Illan kanssa kannattaa siis pitää puhelin matkassa maastoillessa, jos jotain sattuu matkan aikana. Emältään tamma on saanut roimasti matkaratsun kestävyyttä, joten pidemmät ja reippaammat maastot ovat oikeasti se tamman juttu, jos mennään maastoon. Ilta on erinomainen hevonen kokeneelle ratsastajalle, joka haluaa suunnata kohti isompia kisoja, sillä taitoahan tältä tammalta löytyy aina Vaativaan B:hen asti.

Laitumella ja tarhassa Ilta viihtyy mieluiten ihan ylhäisessä yksinäisyydessään, kunhan saa nähdä lajitovereitaan. Tamma on kovin huono tulemaan toimeen muiden hevosten kanssa.

Sukutaulu

i. Awesome Morning
trak, 152 cm, rn

ii. Scherz evm

iii. tuntematon

iie. tuntematon

ie. Young Veilchen evm

iei. tuntematon

iee. tuntematon

e. Shímara ox
ox, rn, 152 cm

ei. tuntematon

eii. tuntematon

eie. tuntematon

ee. tuntematon

eei. tuntematon

eee. tuntematon

 

Jälkeläiset

Syntynyt

-

Skp & nimi

-

Isä/emä

-

 

Kilpailukalenteri

pvm laji luokka sijoitus

Voittosumma: 0 v€

 

©2019 Kaukovalta - suntuubi.com