Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

          

© Zuzana Buráňová
Virtuaalihevonen!

Perustiedot

Nimi

Shauron’s Lunder ”Lunny”

Omistaja

Anzkuli (VRL-11903)

Rotu

Fellponi

Ex-omistaja

Steffy (VRL-13016)

Skp, väri

Ori, kimo

Kasvattaja

Elowyn (VRL-13412)

Syntynyt

26.11.2005

Koulutustaso

ko VaA; re 80cm; me 80cm; ir 110cm

Säkäkorkeus

140 cm

Painotus

Kouluratsastus

Rekisterinumero

VH15-089-0006

   
 

Luonne

Shauron's Lunder Elowynin typerän lempinimen mukaan Lunny saattaa vaikuttaa joko kiltiltä tai äkäiseltä. Ja Lunny on sitä viimeistä.
Lunny näyttää totisesti hivenen äkäiseltä; ja sitä se aivan oikeasti on, vaikkeivat kaikki aina uskoisi...

Hoitaessa Lunny on siis äkäinen. Kiinniottaessa luimii ja nostaa päätään, saattaa näykkiä ja jopa potkia. Kannattaa tämän vuoksi ottaa heinää käteen kun ottaa Lunnya kiinni. Silloin ori ei jaksa kärttyillä. Perso herkuille, pidä se mielessäsi.
Harjatessa, noh, hyvällä tuurilla se vain luimii. Jos on hivenen epävarma, alkaa kunnon show! Lunnyn mielestä on mukavaa pelotella ratsastajia, ja jos äksyilystä ei välitä, alkaa se käyttäytyä ihan kivasti. "Ihan kivasti" tarkoittaa pientä luimimista ja näykkimistä. Kavioita ottaessa usein heiluttelee jalkoja eikä jaksa pysyä paikoillaan.
Satulan ilmestyessä herran nenän eteen...Se ei ole kaunista se. Lunnysta tulee täysi sekopää; kukaan ei pääse karsinaan satulan kanssa. Ennen satulan laittoa olisi järkevää ottaa esim. käytävälle, mikäli mahdollista.
Suitset ottaa usein helposti suuhun, riimua pois ottaessa on vain oltava tarkkana.

Taluttaessa, eläinlääkärin tai kengittäjän tulessa tai ihan vain syötellessä Lunnylla on omat mielipiteet joka asiasta, eikä kaikki aina onnistu. Eläinlääkäristä on parempia muistoja kuin kengittäjästä, tämä ei tosin tarkoita, että eläinlääkäri olisi suosikkivieras. Madotuslääkkeestä Lunny kyllä pitää.
Kengittäjän tulessa erittäin hermostunut, saattaa jopa kavahdella hivenen pystyyn.
Syötellessä poni pysyy kontrollissa, kunhan on valppaana eikä jätä pollea vahtimatta.

Ratsaille noustessa Lunny muuttuu hetkessä; äkäisestä kiukkupussista tulee itsepäinen, mutta taitava kouluratsu. Lunny saattaa alkukäynneissä olla turhankin laiska, mutta yleensä heräilee nopeasti. Herkkä ohjasavuille, pohkeita saa kyllä käyttää vähän kovempaa, että poni lähtee. Raippaa ei aina tarvita, kannattaa ainakin lyhyt raippa ottaa mukaan. Lunnylla on hivenen kova selkä ja pompottavat askeleet, joista laukka on ehdottomasti vaikeinta orille. Laukan nosto sujuu ongelmitta, mutta laukanvaihdot ja vastalaukka eivät aina onnistu. Usein myös tiputtelee raville paljon.
Koulukiemurat sujuvat herralta mahtavasti! Se jaksaa keskittyä, on täsmällinen ja tekee parhaansa. Lunny taipuu hyvin, eikä mene helposti solmuun. Se myös pitää koulusta. Parhaiten menee kaikenlaisia ympyröitä, taivutuksia ja pohkeenväistöjä.
Esteet eivät ole Lunnyn erikoisalaa. Se ei osaa arvioida ponnistuspaikkaa sitten ollenkaan ja pudottaa heti, kun tajuaa, ettei ponnistus riitä. Se ei oikein edes pidä hyppimisestä ja kieltääkin usein.
Maastoilusta Lunny ei myöskään innostu, kyllä mm. kovien estetreenien jälkeen se on herralle OK, mutta ilman kunnon treenejä ei tykkää lähteä maastoon.
Koulukisoissa loistaa, esteillä aina jännittynyt.

Sukutaulu

i. You Only Live Once evm

ii. Jankerdan evm

iii. tuntematon

iie. tuntematon

ie. Llosia evm

iei. tuntematon

iee. tuntematon

e. Nigar’ Stine evm

ei. Galeria Stan’s Grån evm

eii. tuntematon

eie. tuntematon

ee. Walaria evm

eei. tuntematon

eee. tuntematon

 

Sukuselvitys

Isä, You Only Live Once on raamikas, 15 - vuotias nyt jo ruunattu fellponi. Ruuna asustelee tällä hetkellä ulkomailla, Ruotisissa nimittäin. Poni ruunattiin jo 8 - vuotiaana, kun ajateltiin, ettei se pääse ikinä niinkään pitkälle, että moni haluaisi sillä tammansa astuttaa. Ruuna ei ollutkaan mikään ruusukehai; ruusukkeita / muita palkintoja sai yhteensä 7 kpl.

Isänisä Jankerdan oli sekin hyvin nuorena ruunattu. Sekään ei kisakentillä liiammin menestynyt, vaikka osasikin mennä koulua ja esteitä kauniisti. Jankerdan syntyi Yhdysvalloissa ja asui siellä koko 14 - vuotisen elämänsä ennen kuin kuoli tapaturmassa.

Isänemä Llosia oli hivenen erikoisempi tamma; sitä oli erittäin hankala käsitellä ja monesti sitä hirviöksi kutsuttiin. Llosialla oli lisäksi kauhea selkä, huonot askeleet ja erikoinen nimi. Se myytiin usein ja jouduttiin liian vaarallisena lopettamaan 9 - vuoden iässä. Kävi ilmi, että se oli loukannut päänsä ja aivot eivät toimineet normaalisti.

Emä Nigar' Stine on kaunis ja rohkea tamma.  Juuri emän puolelta Lunny on perinyt kouluratsastustaitonsa ja intonsa. Nigar' Stinella kilpaillaan aktiivisesti Englannissa.

Emänisä Galeria Stan's Grån oli hyvin tarmokas, 140 - senttinen kimo ori, jolla kilpailtiin pääosin kouluratsastuksessa. Galeria Stan's Grån oli luonteeltaan mukava ja miellyttämisenhaluinen herra, joka sai elämänsä aikana monta sijoitusta ja 53 varsaa.

Emänemä Walaria oli sekin kimo, 140 - senttinen jästipää, jonka kanssa kuka tahansa ei pärjännyt. Se oli erittäin herkkä ja pärjäsi hyvin esteillä ja koulussa. Sillä kisattiin paljon, ja vasta 18 - vuoden iässä se siirtyi kokonaan siitosuralle. Varsoja Walaria sai 10.

Jälkeläiset

Syntynyt

Skp & nimi

Isä/emä

29.8.2016 t. Dentejano's Ronya Faraos Rafelia
5.7.2018 t. Grey Matter KV White Caramel
 

Kilpailukalenteri

Villit: 1 sijoitusta
24.08.2018 - agility - Tarumaa - isot ponit - 1/5  
Cup-sijoitukset: 1 sijoitusta (villit 1)
31.01.2019 - Villi-Cup koulu - Adina - VaA  3/14  
Muut: 5 sijoitusta
17.07.2015 - tittelikilpailu - kutsu? - luokka 1 - EM
20.06.2016 - laukat - kutsu? - 800 m - 2/5
01.05.2017 - koulu - kutsu? - VaA - 3/13
03.05.2017 - koulu - kutsu? - VaA - 2/11
03.07.2017 - este - kutsu? - 80 cm - 3/11

Voittosumma: 1 550 v€

Muuta

  • Loimitus sään mukaan
  • Aina hivutussuojat
  • Esteille ja maastoon myös jännesuojat
  • Sileälle pintelit
  • Kuljetettaessa kuljetussuojat

Ruokinta
Päivittäin 7 kg heinää
Iltaisin 1,5 dl mysliä
Magnesiumia 0,3 kg / kk
Vita E-liuosta 2 dl / vk

17.7.2015, June Wolfberg
Erikoismaininnat orille Shauron's Lunder kauniin valkoisesta harjastaan! Lunny näytti taianomaiselta lumihevoselta, joka vaeltelee talviöisin pihoilla lumisadetta luoden.

©2019 Kaukovalta - suntuubi.com