Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

© Tiia Puotsaari
Virtuaalihevonen!

Perustiedot

Nimi

Matilda EST "Matilda"

Omistaja

Jasmin (VRL-12914)

Rotu

Eestinhevonen

Ex-omistaja

Jasmin (VRL-12914)

Skp, väri

tamma, kimo

Kasvattaja

Åke Mortio, Viro evm
(Pöpi, VRL-10625)

Syntynyt, kuollut

12.3.2004, 26.4.2014
(kuoli 10-vuotiaana)

Koulutustaso

ko. HeA; re. 90 cm; ir. 100 cm

Säkäkorkeus

151 cm

Painotus

kouluratsastus

Rekisterinumero

VH13-060-0042    
 

Luonne

Matilda on tottelevainen, lempeä ja joka paikkaan soveltuva yleishevonen. Sen suku on toiminut niin tunti- kuin kouluratsuinakin, ja tamma on perinyt emältään hienon ja kiltin luonteen. Matilda ei ole ärtyisä, ja tykkää erityisesti pikkulapsista. Toisaalta se on myös hyvä valinta koulukäyttöön ja myöhemmin jalostukseen, sillä sen askeleet ovat tunnetusti pehmeät ja ilmavat.

Historia: Matilda on kotoisin pieneltä virolaiselta siittolalta jossa keskitytään kouluhevosten kasvatukseen. Sen emä oli tilan kantatamma, joten Matildalla on useita sisaruksia. Tammavarsa syntyi lopputalven yönä laitumelle, jossa sen emä oli ollut yön. Varsa löydettiin aamulla laitumelta, terhakkaan emänsä vierestä. Nuoresta hevosesta kaavailtiin siittolalle jalostushevosta, mutta koska tallilla oli niin monia Lindran jälkeläisiä, hevosia päätettiin karsia. Matilda päätyi Suomeen Tuontipalvelun yhteyksien kautta, ja tammalle toivotaan rakastavaa loppuelämän kotia.

Sukutaulu

i. Mortino evm

ii. Marvino evm

iii. tuntematon

iie. tuntematon

ie. Usina evm

iei. tuntematon

iee. tuntematon

e. Lindra evm

ei. Lopre evm

eii. tuntematon

eie. tuntematon

ee. Tursia evm

eei. tuntematon

eee. tuntematon

 

Jälkeläiset

Syntynyt

-

Skp & nimi

-

Isä/emä

-

 

Kilpailukalenteri

7.7.2013 ~ KRJ, HeA ~ 4/40
5.7.2013 ~ KRJ, HeA ~ 1/40
29.6.2013 ~ KRJ, HeA ~ 3/70

Voittosumma: 0 v€

Muuta

  • Loimi pakkasella

22.5.2013, Estevalmennus 60-80 cm, valmentajana Freetu
Matilda onkin tämän valmennuksen ainoa ei-suomenhevonen, joten se pisti kimolla olemuksellaan silmään rautiaiden joukosta. Tamma liikkui oikein näpsäkästi eikä tarvinnut Jasminilta hirveästi patisteluja eteenpäin. Kehotin kuitenkin tätäkin ratsukkoa ratsastamaan alkuverryttelyssä hevonen selkeästi pohkeen eteen, eli ylitempoiseksi, jonka jälkeen on helpompi rauhoittaa tempoa, kun hevonen liikkuu omalla moottorilla. Matildan kanssa tehtävä ei tuottanut vaikeuksia ja ratsukko esitti minulle todella tyylikästä ravia heti alusta alkaen. Verryttelyesteinä hyppäsimme kahta suhteutetulla välillä olevaa pystyä, jossa tehtävänä oli heti esteen jälkeen kääntää oikealle, ratsastaa voltti ja ylittää este uudelleen. Sama tehtävä toistettiin suhteutetun välin toisella esteellä, jonka jälkeen ratsukko sai jatkaa suoraan laukassa. Aluksi Matilda vaikutti hieman yllättyneeltä käännöksestä, jolloin voltista tuli hieman epätasainen. Seuraavalla esteellä neuvoin Jasminia ennakoimaan ja valmistelemaan käännöstä huolellisemmin jo esteen päällä, käyttäen katsetta ja istuntaa enemmän hyväkseen. Nyt volttikin onnistui paremmin ja seuraavalla kerralla kummatkin esteet ja voltit onnistuivat moitteetta. Varsinainen ratamme koostui seitsemästä esteestä, kahdesta yksittäisestä pystystä, okserista, sarjasta kahdella laukalla ja näistä suhteutetulla välillä olevista esteistä. Jasminin ja Matildan perustempo radalla oli melko hyvä, ehkä aavistuksen liian reipas, joten kehotin Jasminia ajattelemaan hieman rauhallisempaa tempoa ja pyrkimään säilyttämään sen läpi radan, välttäen kuitenkin liian voimakkaita pidättäviä apuja. Kehotin Jasminia myös tekemään useita puolipidätteitä erityisesti esteen jälkeen ja varsinkin tiukassa käännöksessä pystyltä okserille. Ratsukon lähestyminen sarjan ensimmäisellä esteelle hieman epäonnistui, ja tamma joutui hyppäämään esteen hieman huonolta etäisyydeltä, jolloin sen askeleet myös sarjan välissä menivät sekaisin ja se kielsi toiselle esteelle. Otimme sarjan uudestaan ja neuvoin Jasminia auttamaan hevostaan enemmän lähestymisessä, jotta tahti säilyy esteiden välissä. Nyt sarja onnistui hyvin, kun Jasmin valmisteli esteelle tulon paremmin.
Hieno ja taitava hevonen (meinaan koko ajan sanoa "poni"), joka ehkä onkin hieman ponimainen liikkeiltään. Hyppää ketterästi ja ongelmitta, kunhan ratsastaja vain muistaa oman merkityksensä ja valmistelee hevosen huolellisesti erityisesti hieman haastavampiin lähestymisiin tai erilaisiin tehtäviin.

©2019 Kaukovalta - suntuubi.com